Abramović, Anđelko (2011) Utjecaj hlađenja na temperaturu kosti kod postupka bušenja. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Udiljak, Toma.
![]() |
Text
30_06_2011_Andelko_Abramovic_-_Diplomski_rad.pdf Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian Download (3MB) |
Abstract (Croatian)
U ovom radu je prikazan kratak pregled osnovnih značajki bušenja kao postupka obrade odvajanjem čestica, geometrijskih parametara alata za bušenje te svrdala koja se primjenjuju kod postupka obrade bušenjem. Promatran je utjecaj promjera svrdla i tehnoloških parametara koji djeluju na povišenje temperature i sile rezanja kod bušenja kosti. Tijekom bušenja kosti, a u svrhu operativnog zbrinjavanja prijeloma, dolazi do porasta temperature kosti na mjestu bušenja, te je stoga potrebno istražiti za koje parametre obrade se može postići optimalan proces bušenja. Kod temperature kosti iznad 47°C dolazi do takovih ireverzibilnih procesa koji kasnije otežavaju uspješno liječenje i cijeljenje prijeloma. Provedena je analiza rezultata dobivenih mjerenjem temperature kod bušenja kostiju bez sredstva za hlađenje i sa sredstvom za hlađenje. Eksperimenti su provedeni u Laboratoriju za alatne strojeve Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Pritom je korištena raspoloživa mjerna oprema uz programsku podršku računalnog software-a LabView.
Item Type: | Thesis (Master's thesis (Bologna)) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | bušenje; temperatura kosti; svrdla |
Date Deposited: | 22 Sep 2014 18:00 |
Last Modified: | 16 Oct 2015 13:01 |
URI: | http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/1335 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |