Dizalica topline s tlom kao obnovljivim spremnikom topline

Petronić, Vujadin (2007) Dizalica topline s tlom kao obnovljivim spremnikom topline. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ruševljan, Miroslav.

[img] Text
20_03_2008_DIPLOMSKI_RAD_by_V.Petronic.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (3MB)

Abstract (Croatian)

Zadatak diplomskog rada je projektirati sustav grijanja i hlađenja dijela prostora Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje, koji je u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Sustav sadrži dizalicu topline s tlom kao obnovljivim toplinskim spremnikom. Izmjenjivač topline u tlu je u obliku dvostruke U–cijevi smještene u vertikalnu bušotinu dubine 60 m. Kroz izmjenjivač topline u tlu cirkulira voda koja zimi toplinu iz tla predaje isparivaču u dizalici topline, a ljeti preuzima toplinu s kondenzatora dizalice topline i predaje je tlu. Radna tvar unutar kruga dizalice topline je R407C. Radnoj tvari se, pri izmjeni topline s tlom u pločastom isparivaču, oduzima toplina, pri čemu on isparava. U plinovitom stanju ulazi u kompresor gdje mu se podiže tlak i temperatura dovođenjem mehaničke energije. Medij se hladi i ukapljuje u kondenzatoru, predajući pri tome toplinu vodi u sustavu grijanja. Ohlađena radna tvar odlazi iz kondenzatora u sakupljač radnog medija odakle se vodi do ekspanzijskog ventila i tu prigušuje na tlak isparavanja i pripadnu temperaturu, te se uvodi u isparivač i ciklus započinje ponovno. Za grijanje i hlađenje laboratorija uz dizalicu topline i vertikalni U-cijevni izmjenjivač koristi se i četverocijevni ventilokonvektor koji koristi zagrijanu vodu u dizalici topline odnosno ohlađenu vodu u vertikalnom U-cijevnom izmjenjivaču topline.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: sustav grijanja; sustav hlađenja; izmjenjivači topline;
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 09 Apr 2021 14:20
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/247

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year