Trodimenzionalna računalna simulacija ubrizgavanja goriva u obliku spreja

Šikić, Antun (2008) Trodimenzionalna računalna simulacija ubrizgavanja goriva u obliku spreja. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Duić, Neven.

[img]
Preview
Text
02_07_2008_diplomski_asikic_c3_konacno.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (4MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Tema ovog rada je analiza ubrizgavanja goriva u obliku spreja, s različitim modelima isparavanja i različitim mrežama koje se dobiva simulacijom u CFDWM/FIRE programu. Modeli isparavanja koji se ovdje koriste su Dukowicz i Abramzon, te kombinacija Abramzon modela s Frolovim korekcijama za: nestacionarno zagrijavanje, nejedinstvenu razdiobu temperature unutar kapljica, deformaciju i unutarnju cirkulaciju. Odabrani kriteriji analize ubrizgavanja su s obzirom na tlak ubrizgavanja, stanje ucilindru za vrijeme ubrizgavanja, te vremenu ubrizgavanja (to je povezano s količinom mase koja se ubrizgava). Gorivo koje se koristi je \N-heksadekan (cetan) koji je po kemijskoj strukturi vrlo sličan Diesel gorivu. Mreže su isječak od 15 stupnjeva veće imanje gustoće, te isječak od 90 stupnjeva. Na njima se htjelo vidjeti koliki je utjecaj veličine i gustoće mreže na rezultate. Kalkulacije su provedene kako bi dale usporedbu ponašanja karakteristika penetracije tekuće i isparene faze spreja s rezultatima na devet mjernih točaka dobivenih od strane Sveučilišta u Valenciji (UPV). Kalkulacije su pokazale kako su rezultati za različite veličine mreža usporedive, ali da aktivacijom Frolovih dodataka imamo izrazito djelovanje fizike na karakteristike modela(penetraciju).

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: dizel; sprej; Abramzon; Frolova korekcija
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 09 Apr 2021 16:54
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/268

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year