Analiza podzvučnog potencijalnog optjecanja zrakoplovne konfiguracije

Filković, Daniel (2008) Analiza podzvučnog potencijalnog optjecanja zrakoplovne konfiguracije. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Virag, Zdravko.

[img]
Preview
Text
26_06_2008_Diplomski_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom je diplomskom radu razvijena varijanta metode panela za proracun potencijalnog opstrujavanja trodimenzionalnih aerodinamickih konfiguracija. Program se temelji na diskretizaciji geometrije tijela kombinacijom cetverokutnih panela s konstantnom raspodjelom izvora i dipola te pronalaženju njihovih vrijednosti uz odgovarajuci rubni uvjet. Iz vrijednosti dipola se kasnije lako dolazi do polja brzine i tlaka te na kraju i aerodinamickih koeficijenata koji su i krajnji interes. Program je primijenjen na krilo te jednu konfiguraciju zrakoplova. Dobiveni rezultati su usporedeni s rezultatima dobivenim racunalnim programom FLUENT, a na temelju dobivenih rješenja može se reci da za sve koeficijente osim koeficijenta otpora i koeficijenta momenta propinjanja razlika pada ispod 10%, s time da je koeficijent otpora neusporediv, a rezultati za koeficijent momenta propinjanja se razlikuju oko 20%. Kljucne rijeci: potencijalno strujanje, metoda panela, zrakoplovna konfiguracija, FLUENT, metoda kontrolnih volumena.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: potencijalno strujanje, metoda panela, zrakoplovna konfiguracija, FLUENT, metoda kontrolnih volumena
Subjects: TECHNICAL SCIENCE > Aviation, rocket and space technology
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 520 Chair of Fluid Mechanics
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 24 Oct 2019 13:22
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/270

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year