Projekt sustava grijanja i hlađenja dječjeg vrtića

Stipić, Davor (2008) Projekt sustava grijanja i hlađenja dječjeg vrtića. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Balen, Igor.

[img] Text
03_07_2008_Stipic_ciplomski.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

Predmet diplomskog rada je projektno rješenje sustava grijanja, hlađenja i odsisne ventilacije sanitarnih čvorova dječjeg vrtića. Osim grijanja i hlađenja potrebno je rješiti i pripremu potrošne tople vode. Građevina je ukupne korisne površine oko 1100 m2, prema zadanoj arhitektonskoj podlozi. Unutar građevine se nalaze različiti tipovi prostora igraonice, uredski prostori, sportska dvorana te uz ostale prateće prostore i pripadajuće sanitarne prostorije. S obzirom na arhitekturu s puno staklenih površina, građevina ima zahtjeve za velikom količinom energije za grijanje i hlađenje uz ograničen prostor za smještaj potrebne termotehničke opreme. Za grijanje i hlađenje građevine upotrebljavaju se sustavi koji kao izvor toplinske/rashladne energije koriste kotao, odnosno rashladni agregat kao centralne izvore od koji dalje sljedi distribucija. Grijanje i hlađenje prostorija izvedeno je pomoću ventilokonvektora dok je podno grijanje primjenjeno u sanitarnim prostorima radi poboljšanja ugodnosti. Distribucijski sustav je dvocijevni a radni medij je voda. Sustavi ventilacije u sanitarnim prostorima su zasebni te su izvedeni uz korištenje zidnih ventilatora. Priprema potrošne tople vode je akumulacijskog tipa uz pomoć spremnika PTV-a zbog zadovoljavanje vršnih potreba vrtića prema toploj vodi, namjenjenu za tuširanje ili higijenu. Rješenje obuhvaća kompletan termodinamički i hidraulučki proračun te odabir opreme za pouzdano funkcioniranje sustava. U prilogu se nalaze crteži koji prikazuju shemu spajanja i shemu automatske regulacije te definiraju raspored i montažu opreme.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: grijanje; hlađenje; klimatizacija; projektiranje klimatizacije
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 12 Apr 2021 07:59
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/279

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year