Sustav gospodarenja otpadom visokoškolske ustanove

Sladoljev, Dinko (2008) Sustav gospodarenja otpadom visokoškolske ustanove. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Dobrović, Slaven.

[img] Text
01_07_2008_Diplomski_Sladoljev.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (8MB)

Abstract (Croatian)

Zaštiti okoliša se u posljednjem desetljeću pridaje sve više značaja jer je ljudsko djelovanje na okoliš zaprimilo globalne razmjere. Suvremeno gospodarenje otpadom predviđa što manje komunalnog otpada odlagati na odlagališta, a povećati recikliranje. U Republici Hrvatskoj se svega 3,5% otpada reciklira. Strategija gospodarenja otpadom predviđa reciklažni udio povećati na 18% do 2020 godine. Ovim diplomskim radom predložen je novi model gospodarenja otpadom iz Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Do sada je otpad iz Fakulteta strojarstva i brodogradnje odvozilo komunalno poduzeće na odlagalište otpada. Procjenjuje se, da se tijekom godine dana u Fakultetu sakupi preko 44 tone raznih vrsta otpada. Medu otpadom najčešći je papir 71%, slijede polimeri sa učešćem od 16%. Otpadnog metalnog materijala iz laboratorija ima 11% od ukupne količine otpada. Opasnog otpada ima svega oko 75 kilograma. Medu opasni otpad treba pridodati i 700 fluorescentnih cijevi koje sadrže živu opasnu za ljude i okoliš. Predloženo je formiranje posebnog reciklažnog dvorišta gdje bi se odvojeno sakupljao otpad sličnih karakteristika. Razvrstavanje otpada treba započeti tamo gdje i nastaje. Stoga u restoranima, učionicama, poslovnim prostorima, laboratorijima treba postaviti obilježene spremnike odvojeno za papir, plastiku i metal. Opasni otpad iako u malim količinama treba posebno označiti i predati ovlaštenim koncesionarima. Neprocjenjiva je vrijednost reciklažnog načina zbrinjavanja otpada za okoliš, ali treba participirati i financijsku uštedu. Razvrstanu sakupljenu sekundarnu sirovinu iz otpada treba ponuditi specijaliziranim otkupljivačima. Ostatak komunalnog otpada treba prešati i smanjiti mu volumen. Uz izvjesna ulaganja (kupovina preše, spremnika, organizacija prostora) novim sustavom gospodarenja otpadom godišnje se može uštedjeti 263.673,38 kune. Ovaj rad je napravljen u skladu sa zakonom o otpadu i ciljevima koje propisuje Hrvatska strategija gospodarenja otpadom. Propisana hijerarhija gospodarenja otpadom je sljedeća: – Prioriteti su izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada te smanjivanje njegovih opasnih svojstava. – Ako se nastajanje otpada ne može izbjeći niti smanjiti, otpad se mora ponovno koristiti – reciklirati i/ili oporabiti. – Otpad koji se više ne može racionalno iskoristiti trajno se odlaže na prihvatljiv način za okoliš. Iz razgovora s profesorima, studentima i ostalim zaposlenicima se saznaje o pozitivnom stavu prema odvojenom sakupljanju otpada. Za sada je najbolji sustav gospodarenja otpadom predloženi način recikliranja otpada. Njegova vrijednost je u očuvanju čistih voda, smanjenju stakleničkih plinova i očuvanju zdravlja ljudi i svega života na Zemlji.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: gospodarenje otpadom
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 540 Chair of Water and Environmental Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 12 Apr 2021 11:17
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/285

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year