Projekt pogonske grupe malog aviona iz samogradnje

Posavec, Danijel (2008) Projekt pogonske grupe malog aviona iz samogradnje. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Lulić, Zoran.

[img] Text
03_07_2008_Posavec_Danijel_diplomski_rad.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (3MB)

Abstract (Croatian)

U Republici Hrvatskoj vlada nesređenost i zbrka vezana uz samogradnju zrakoplova. Uzrok takvoj situaciji je dvojaki: opća nesređenost zakonodavstva (pogrešno tumačenje zakona, neprimjenjivanje zakona, preblago sankcioniranje kršenja istih, itd.), ali i u samim ljudima na koje se odnose zakonski propisi o samogradnji zrakoplova. Nepostojanje kvalitetne komunikacije s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture (promjena naziva prema NN 5/08 iz "Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka", odnosno prijašnjeg "Ministarstva pomorstva, prometa i veza"), tj. s Upravom zračnog prometa, odnosno tamo zaposlenim državnim službenicima, također pogoršava cjelokupnu situaciju vezano uz samogradnju u Republici Hrvatskoj. Nepostojanje zakona o samogradnji zrakoplova je neistinita. Nelogično, ali istinito, tvrdnju o nepostojanju zakona o samogradnji zrakoplova, na sastanku u Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture (Odjel letačkih operacija i sigurnosti zračnog prometa, Odsjek plovidbenosti zrakoplova), osobno je čuo i mentor Diplomskog rada, Doc. dr. sc. Zoran Lulić. Ti isti ljudi, odnosno isto Ministarstvo, do sada je izdalo nekoliko ""dozvola za amatersku gradnju zrakoplova"". Zrakoplovi koji su do sada izgrađeni prema ""dozvolama za amatersku gradnju zrakoplova"", uredno su Registrirani i imaju Svjedodžbu o plovidbenosti. U prvom dijelu Diplomskog rada obrađena je: klasifikacija zrakoplova, samogradnja zrakoplova u Republici Hrvatskoj te homologacija i plovidbenost zrakoplova. U drugom dijelu Diplomskog rada, za zrakoplov Crolite kojega gradi samograditelj Danko Prprović, napravljen je okvirni aerodinamički proračun, odabrana pogonska grupa i izračunate performanse zrakoplova Crolite.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: mali avioni; samogradnja; amaterska gradnja aviona; mikrolaki avioni; ultralaki avioni; pogonska grupa; motori
Divisions: 400 Department of IC Engines and Mechanical Handling Equipment > 410 Chair of IC Engines and Motor Vehicles
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 12 Apr 2021 12:24
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/297

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year