Određivanje najvećih mogućih vanjskih izmjera, karakteristika gibanja i unutrašnje arhitekture putničkog vagona za IC (INTER-CITY) promet

Ljubičić, Petar (2008) Određivanje najvećih mogućih vanjskih izmjera, karakteristika gibanja i unutrašnje arhitekture putničkog vagona za IC (INTER-CITY) promet. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Dujmović, Nenad.

[img]
Preview
Text
10_07_2008_pere_zavrsni_1.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Svrha ovog rada je projektiranje, proračun putničkog vagona te razrada unutrašnje arhitekture za komfor prvog razreda. Kao oslonac za izradu ovog rada korišteni su podaci za putnički vagon Gredelj. Pritom je utvrđeno ispunjava li vagon sve potrebne zahtjeve prema zadanim parametrima, te utvrđenim dogovorima i normama. Rad je podjeljen u nekoliko cijelina prema zadatku te se u njemu nalaze potrebni crteži, slike i dijagrami. Za izradu crteža korišten je program AutoCAD. Uvodni dio sadržava objašjenja vezana uz određivanje bitnih karakteristika željezničkih vozila kao i podijelu željezničkih vozila te općeniti prikaz značajki željeznica i njihove važnosti u modernom prometu. U prvom dijelu usklađuju se vanjske dopuštene izmjera vagona, prema zakonskim normama (UIC-GB). Zbog toga treba izmjere i karakteristike vozila uskladiti s propisanim ovojnicama statičkog i kinematičkog profila vozila. U drugom dijelu obrazloženo je vijuganje vozila, djelovanje sila između kotača i tračnice pri prolasku kroz najmanji luk kolosijeka, kao i proračun sila na kolosijek. Određena je maksimalna brzina kojom vagon može proći kroz luk, te provjerena sigurnost od iskliznuća i prevrtanja pri prolasku kroz najmanji luk kolosijeka. U prilogu se nalazi nacrt i tlocrt lokomotive iz kojih se može vidjeti raspored te unutrašnja arhitektura vagona za komfor prvog razreda.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: putnički vagon; željeznička vozila; norme UIC-GB
Divisions: 400 Department of IC Engines and Mechanical Handling Equipment
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 12 Apr 2021 16:13
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/313

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year