Određivanje ogrjevnih vrijednosti kapljevitih i krutih goriva pomoću adijabatskog kalorimetra

Romić, Nikola (2015) Određivanje ogrjevnih vrijednosti kapljevitih i krutih goriva pomoću adijabatskog kalorimetra. = Determination of calorific values of liquid and solid fuels by means of the adiabatic calorimeter. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ljubas, Davor.

[img]
Preview
Text
Romic_2015_zavrsni_preddiplomski.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (863kB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovome radu opisat će se ispitivanje goriva u adijabatskome kalorimetru. Rad će pružiti teorijsku osnovu za mjerenje ogrjevnih vrijednosti goriva te eksperimentalni dio. Pri tome će se ispitivati četiri vrste goriva, od kojih su dva kapljevita, a dva krutoga stanja tvari. Ispitivanje se provodi sa ciljem dobivanja gornjih ogrjevnih vrijednosti ispitivanih goriva. Donje ogrjevne vrijednosti, koje su važnije za praktičnu primjenu, određuju se na temelju podataka iz literature te iz gornje ogrjevne vrijednosti. U eksperimentalnoj fazi, ispitni uzorci se pripremaju za ispitivanje tako da se prvo obavi sušenje, kako bi se uklonila vlaga. S točno određenom količinom uzorka se ulazi u fazu ispitivanja, tj. fazu spaljivanja uzorka u kalorimetru. Ispitivanja se ponavaljaju da bi se se dobili što točniji rezultati mjerenja. Također, i kalorimetar mora biti ispitan i kalibriran prije samoga ispitivanja. Kalibracija se provodi prema uputama proizvođača kalorimetra s referentnom tvari - benzojevom kiselinom.

Abstract

Caloric value of fuels is measured with adiabatic calorimeter . With teoretical terms, definitions and formulas there is and experimental part of measuring caloric values of fuels. It will be tested four fuels, which two of them are in solid state and two others in liquid. Testing will be provided to get net and gross caloric valeus of fuels, Net caloric values, which is more important for practical use, will be evaluated from specifications from literatures. In experimental phase, tested samples will be dried before testing in calorimeter, because of moisture in samples. The weighed samples are burned in calorimeter. Experiments are reapeted to give better results of measuring. Likewise, calorimeter must be calibrated before experiments. Calibration must be carried out according to manufacturs directions.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: kalorimetar, ogrjevne vrijednosti, udio vlage, udio pepela
Subjects: TECHNICAL SCIENCE > Mechanical Engineering
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 06 Mar 2015 09:42
Last Modified: 16 Oct 2015 12:43
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/3286

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata