Određivanje brzine ionskog odnošenja nikal – fosfor prevlake

Vorel, Ivan (2008) Određivanje brzine ionskog odnošenja nikal – fosfor prevlake. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Matijević, Božidar.

[img]
Preview
Text
04_09_2008_zavrsni_vorel.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U svrhu izrade završnog rada na zadanu temu provedeno je ispitivanje kemijskog sastava i debljine prevlake na dostavljenom kontrolnom uzorku. Dostavljeni uzorak je prevučen postupkom bezstrujnog niklanja. Uzorak je odgovarajuće metalografski pripremljen u Laboratoriju za mikrostrukturna ispitivanja Zavoda za materijale. Priprema se sastojala od izrezivanja reprezentativnog uzorka uz obilato hlađenje na mikrorezalici, zalijevanja u plastičnu masu, brušenja i poliranja, te nagrizanja u odgovarajućoj otopini. Mjerenje debljine prevlake provedeno je u Laboratoriju za toplinsku obradu na uređaju s analizatorom slike TUCON 2100B, kemijski sastav prevlake u Kemijskom laboratoriju primjenom GDOS - Glow Discharge Optical Spectroscopy metode, a snimanje mikrostrukture u Laboratoriju za mikrostrukturna ispitivanja Zavoda za materijale. Topografija površine provedena je u Labaratoriju za precizna mjerenja dužina, gdje su dobiveni pojedinačni topografi za svaki krater koji je nastao uslijed ionskog odnošenja prevlake. Mjerenje se provodilo na elektromehaničkom uređaju PERTHMETRU tipa S8P (Mahr – Perthen). Na svim kraterima snimao se nefiltrirani signal. Dužina puta ticala je bila 7mm, a širina kratera je 5mm. Broj kratera na ispitnom uzorku je 10. Određivanje brzine ionskog odnošenja provedeno je nakon mjerenja dubine odnesenog kratera za odgovarajuća trajanja odnošenja na GDOS uređaju. Dubina odnošenja mjerena je u Laboratoriju za toplinsku obradu na uređaju sa analizatorom slike TUCON 2100B.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: brzina ionskog odnošenja; bezstrujno niklanje; prevlake; GDOS - Glow Discharge Optical Spectroscopy metode; dubinska analiza
Divisions: 1000 Department of Materials > 1020 Chair of Heat Treatment and Surface Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 08:42
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/331

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year