Sustav za regulaciju tlaka trojne točke argona

Papeš, Petar (2008) Sustav za regulaciju tlaka trojne točke argona. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Zvizdić, Davor.

[img]
Preview
Text
05_09_2008_Papes_zavrsni_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (5MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Novi trendovi u termometriji podrazumjevaju pristup mjerenjima na taj način da se pretpostave utjecajni faktori koji bi mogli omesti točne i željene rezultate. Time su i naša mjerenja točnija. Naglasak projektiranju za automatsku regulaciju tlaka argona koja je bazirana regulatoru sa membranom. Ta linija služi umjeravanju termometara u području niskih temperatura. Umjeravanje se izvodi regulacijom tlaka para dušika pri realizaciji „trojne točke argona“. To se provodi pomoću „Uređaja za postizanje trojne točke argona-UPTTA“. Konkretan izradak je regulacioni cilindar sa elastičnom membranom. Uređaj za postizanje trojne točke argona-UPTTA, odnosno Argon triple point apparatus-ATPA konstruiran je u francuskom primarnom laboratoriju za meterologiju- BNM-INM. Svrha aparata je umjeravanje termometara u području niskih temperatura. Isti se i preporuča za upotrebu od „udruženja“ za Međunarodnu temperaturnu ljestvicu „ITS“. Sa nekoliko takvih uređaja već su opremljni neki laboratoriji diljem svjeta kao što je onaj u Sjedinjenim američkim državama, Japanu, Njemačkoj, švicarskoj, Nizozemmskoj, španjolskoj, Norveškoj, Poljskoj, Južnoj africi, Italiji uključujući i naš Laboratorij za procesna mjerenja FSB-a. Da bi shvatili princip rada UPTTA morali bi i razjasniti i neke teorijske podloge. Teorijske podloge i činjenice su bitan aspekt umjeravanja svakog mjernog uređaja. Nakon toga slijedi projektiranje linije za automatsku regulaciju tlaka argona koja je bazirana na regulatoru sa membranom. Regulator sa elastičnom membranom jest temeljni predmet zanimanja ovog mojeg rada, odnosno izrada regulacionog cilindra.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: termometrija; argon; umjeravanje
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 09:53
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/338

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year