Utjecaj medija na svojstva poliesterskih kompozita

Vancaš, Ana (2008) Utjecaj medija na svojstva poliesterskih kompozita. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Španiček, Đurđica.

[img]
Preview
Text
16_09_2008_Vancas.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (8MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Izloženost djelovanju vode negativno utječe na mehanička svojstava polimernih kompozita. Jačina povezanosti matrice i vlakna izravno utječe na količinu apsorbirane vode i posljedično, pad vrijednosti mehaničkih svojstava. U ovom radu provedena su ispitivanja s ciljem utvrđivanja djelovanja vode kao najčešćeg medija na polimerne kompozite. Izrađen je kompozitni materijal nezasićena poliesterska smola/staklena vlakna za koji su radi usporedbe određivana svojstva žilavosti, međuslojne čvrstoće i tvrdoće, prije i nakon izloženosti djelovanju destilirane vode tijekom 28 dana, pri 80 º C. Također je određivana i upojnost, te sadržaj šupljina u kompozitu prije i nakon djelovanja vode. Tvrdoća i upojnost su radi usporedbe promjena određivane i za čistu poliestersku smolu.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: međusloj; međupovršina; apsorpcija vode; polimerni kompoziti; međuslojna čvrstoća; žilavost; tvrdoća; šupljine
Divisions: 1000 Department of Materials > 1010 Chair of Materials and Tribology
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 11:48
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/347

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year