Izrada grafičkog korisničkog sučelja u Matlabu za potrebe projektiranja digitalnih sustava upravljanja složenih strktura

Polak, Siniša (2008) Izrada grafičkog korisničkog sučelja u Matlabu za potrebe projektiranja digitalnih sustava upravljanja složenih strktura. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Zorc, Davor.

[img]
Preview
Text
16_09_2008_zavrsni_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (689kB) | Preview

Abstract (Croatian)

Matlab je jezik visoke učinkovitosti u tehničkom računanju. On objedinjuje računanje, vizualizaciju i programiranje u prozorskom okolišu vrlo ugodnom za korisnika, gdje su problemi i rješenja izraženi uobičajenim matematičkim zapisom. Danas svojstva Matlab-a daleko prelaze originalni «matrični laboratorij». Uz osnovni paket postoje i brojni programski alati (toolbooxes) koji pokrivaju gotovo sva područja inženjerske djelatnosti: obradu signala, slike, 2D i 3D grafičko oblikovanje, automatsko upravljanje, indetifikaciju sustava, statističke obrade, neuronske mreže, financijsku matematiku, simboličku matematiku i mnogih drugih. Paket SIMULINK je dodatak Matlab-u koji omogućuje simulaciju kontinuiranih i diskretnih sustava pomoću funkcijskih blok dijagrama i dijagrama stanja. Matlab je otvoren sustav u kojem korisnik može graditi svoje vlastite alate i biblioteke te modificirati postojeće, jer su dostupni u obliku izvornog koda. Zašto Matlab - GUI (Graphical User Interface: korisničko grafičko sučelje) ? Zato što se može koristiti već gotov kod iz m-datoteka, odnosno lakše se integrirati u taj kod. Kod drugih GUI okruženja prvo bi trebali prevesti cijeli gotov kod nekog programa u taj jezik, a zatim još razviti i korisničko sučelje, Matlab ima gotov toolbox za izradu GUI-a. U ovom radu je primijenjen GUI na već postojeće vježbe iz Mikroprocesorskog upravljanja, Elektromotornih servo pogona i Neizrazitog digitalnog upravljanja. M-skripte koje je napravio dr.sc. Danijel Pavković poslužile su kao materijal za izradu korisničkog sučelja. Umjesto da se dane skripte pokreću iz Matlab-ovog komadnog prozora (Command prompt), pokreću se pomoću grafičkog sučelja razvijenog GUI alatom. U nastavku ovog rada bit će opisani problemi (mane) pokretanja m-skripte preko komadnog prozora i prednosti pokretanja skripte i pregledavanja grafova i unesenih varijabli preko korisničkog sučelja. Također će biti detaljnije opisan matlabov GUI alat.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: matlab; GUI alati; Graphical User Interface; korisničko grafičko sučelje; digitalni sustavi
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 910 Chair of Engineering Automation
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 12:32
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/350

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year