Projektiranje uređaja za realizaciju faznog prijelaza galija, indija, kositra i zinka

Škec, Stanko (2008) Projektiranje uređaja za realizaciju faznog prijelaza galija, indija, kositra i zinka. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Zvizdić, Davor.

[img] Text
26_09_2008_Stanko.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (796kB)

Abstract (Croatian)

Umjeravanje termometara vrši se pomoću uređaja koji mogu ostvariti određenu fiksnu točku. Temperaturne skale koje se koriste u znanosti i industriji su definirane serijom fiksnih točaka, koje su realizirane toplinskim uvjetom da čisti materijali ostvaruju istovremenost dviju ili triju faza. Dakle, najuspješniji odabir temperature fiksne točke je povezan s promjenom faze uključujući velike promjene stanja tvari npr. tekuće u kruto ili para u tekuće. Za promjenu stanja bez promjene temperature potrebna je izmjena latentne topline. U nekim važnim disciplinama poželjno je realizirati termometrijsku fiksnu točku između 0 i 100 °C, često u blizini okolišne temperature. Galijeva točka (29.7646 °C) je jedina fiksna točka čistog metala između trojne točke vode (0.01 °C) i točke skrućivanja indija (156.5985 °C), s iznimkom rubidija, teškog i opasnog materijala. Postoji nekoliko vrsta uređaja za realizacijju fiksne točke, a u ovom radu ćemo se koncentrirati na zračne peći. Princip rada peći je strujanje toplog zraka oko ćelije usljed čega dolazi do taljenja metala koje, ovisno o parametrima procesa, traje nekoliko sati. Uređaji za realizaciju fiksne točke indija, cinka i kositra imaju mnogo sličnosti sa uređajima za realizaciju galijeve fiksne točke, kako u konstrukciji, tako i u regulaciji. Zračnu peć relativno je lako montirati i dijelovi su jeftini što ovaj uređaj čini iznimno zahvalnim. Zbog svega navedenog, zračne peći predstavljaju interesantan predmet za proučavanje.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: umjeravanje; fiksna točka; zračna peć; Galijeva točka
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 14:58
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/362

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year