Utjecaj položaja prijenosnog etalona sile na rezultate umjeravanja

Meštrović, Krešimir (2008) Utjecaj položaja prijenosnog etalona sile na rezultate umjeravanja. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ćorić, Danko.

[img]
Preview
Text
04_11_2008_ZAVRSNI_RAD_-_UTJECAJ_POLOZAJA__PRIJENOSNOG_ETALONA_SILE_NA_REZULTATE_UMJERAVANJA.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (35MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom završnom projektu teoretski i eksperimentalno obrađeno kako se mijenjaju pogreške prijenosnog etalona njegovim udaljavanjem od aksijalne osi opterećivanja. U teoretskom dijelu opisuje se razvoj sile kroz povijest, neke osnove mjerenja sile te značajke fizikalne veličine sile. Također je dan osvrt na značenje mjerne sljedivosti te načini njenog ostvarivanja. U eksperimentalnom dijelu provedeno je umjeravanje prijenosnog etalona sile Z4A/100 k\N na različitim udaljenostima od aksijalne osi opterećivanja. Umjeravanje sukladno normi EN ISO 376 provedeno je na referentnom etalonu sile u Laboratoriju za ispitivanje mehaničkih svojstava Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Rezultati mjerenja su obrađeni i analizirani te su doneseni odgovarajući zaključci.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: etalon sile; dinamometar; umjeravanje
Divisions: 1000 Department of Materials > 1010 Chair of Materials and Tribology
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 16:23
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/378

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year