Projekt uređaja za desalinizaciju bočate vode reverznom osmozom

Crnobrnja, Boris (2008) Projekt uređaja za desalinizaciju bočate vode reverznom osmozom. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Dobrović, Slaven.

[img]
Preview
Text
13_11_2008_BorisCrnobrnja.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (6MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Snabdijevanje pikom vodom i očuvanje okoliša predstavljaju jedan od glavnih problema današnje civilizacije. Tako da pitka voda postaje jedan od glavnih resursa XXI. Stoljeća. Razlog leži u činjenici kako dolazi do porasta broja stanovnika na Zemlji, a to na kraju uvjetuje i porast industrijske i poljoprivredne proizvodnje. S druge strane viši životni standard ali i duža „sušna razdoblja“ povećali su potrebu za pitkom vodom. Postoje tri najveća izvora onečišćenja pitke vode, a to su: industrija, poljoprivreda i veliki gradovi. Kako raste broj stanovnika na Zemlji, tako dolazi do povećane portažnje za hranom. To na kraju ima posljedicu da dolazi do povećane upotrebe hrebicida, pesticida i insekticida koji onečišćuju izvore pitke vode. No razvojem svijesti o očuvanju okoliša postupno se dolazi do sve racionalnijeg korištenja pitke i tehnološke vode. Jedino je pitanje- da li se o tome moglo razmišljati i djelovati malo ranije?

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: bočata voda; reverzna osmoza; desalinizacija; onečišćenje vode
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 540 Chair of Water and Environmental Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 13 Apr 2021 17:35
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/396

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year