Računalna simulacija cikličke pohrane i redukcije dušikovih oksida iz ispušnih plinova motora s unutarnjim izgaranjem koji rade sa siromašnom smjesom

Gavrilov, Nebojša (2008) Računalna simulacija cikličke pohrane i redukcije dušikovih oksida iz ispušnih plinova motora s unutarnjim izgaranjem koji rade sa siromašnom smjesom. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Lulić, Zoran.

[img]
Preview
Text
25_11_2008_Nebojsa_Gavrilov_Diplomski_Rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Poznato je da u motorima s unutarnjim izgaranjem u uvjetima rada visokog opterećenja, a posebice pri radu sa siromašnom smjesom dolazi do izgaranja s vrlo visokim temperaturama što pridonosi značajnom povećanju emisije dušikovih oksida (NOX). Da bi se zadovoljile nadolazeće norme o dozvoljenoj emisiji štetnih tvari i to prvenstveno za NOX, uz postojece uredaje morati ce se koristiti dodatni uređaji za naknadnu obradu ispušnih plinova. Velik dio postojećih rješenja smanjenja NOX u ispušnim plinovima smatra se nedovoljno učinkovitim za svakodnevnu uporabu tj. serijsku proizvodnju, stoga se intenzivno radi na razvoju novih učinkovitijih metoda za smanjenje NOX-a u ispušni plinovima. U razvoju tih novih metoda neizostavan alat predstavlja uporaba računalnih programa kojima se simulira katalitičko izgaranje ispušnih plinova te pohrana i redukcija NOX, pa težište rada treba biti na modeliranju nastanka i redukcije NOX iz ispušnih plinova MSUI. Tema ovog diplomskog zadatka je izrada računalne simulacije smanjenja dušikovih oksida prema mehanizmima opisanim u diplomskom radu K. C. Hauff i znanstvenom radu U. Tuttlies s primjenom parametara pronadenim u literaturi.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: NOx; lean NOx trap; ispušni plinovi; polutanti;
Divisions: 400 Department of IC Engines and Mechanical Handling Equipment > 410 Chair of IC Engines and Motor Vehicles
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Apr 2021 14:04
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/431

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year