Upravljanje blokadnim plinskim stanicama

Ferenčaba, Dario (2009) Upravljanje blokadnim plinskim stanicama. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Šitum, Željko.

[img]
Preview
Text
15_01_2009_Diplomski_rad_Ferencaba_Dario.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (3MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U diplomskom radu objašnjena je uloga blokadnih uređaja u plinovodnom sustavu, gdje je pobliže objašnjeno upravljanje blokadnim uređajem na blokadnoj stanici plinovoda. U prvome dijelu diplomskog rada dan je opis komponenata te je objašnjen princip rada i način povezivanja blokadnog uređaja. U drugom dijelu objašnjeno je upravljanje blokadnim uređajem. Zadatkom je bilo potrebno izraditi program za upravljanje blokadnim uređajem te je stoga objašnjen način odluke o zatvaranju slavine na dva elektronička blokadna uređaja (eLBC) koji se najčešće koriste na plinovodima u republici Hrvatskoj (Fasek i Feromihin). Način povezivanja eLBC uređaja s opremom jednak u oba slučaja dok je teorijskom analizom pokazano da se algoritam odlučivanja procesora svakog uređaja uvelike razlikuje. Pri tome su vrlo važni parametri koje algoritam svakog uređaja uzima u obzir, tako je pokazano da je eLBC uređaj Fasek fleksibilniji zbog mogućnosti namještanja brzine reakcije samog uređaja, dok je uređaj Feromihin strogo određen vremenom reakcije od jedne minute.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: blokadne plinske stanice; blokadni uređaji; upravljanje i nadzor; plinovodni sustav; zaštita plinovoda; puknuće
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 910 Chair of Engineering Automation
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Apr 2021 16:15
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/440

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year