Primjena TEKKEN metode za ispitivanje hladnih pukotina pri mokrom podvodnom zavarivanju

Barun, Trpimir (2009) Primjena TEKKEN metode za ispitivanje hladnih pukotina pri mokrom podvodnom zavarivanju. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kožuh, Zoran.

[img]
Preview
Text
15_01_2009_Diplomski_rad_-_Trpimir_Barun.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (5MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom radu obrađena je problematika podvodnog mokrog zavarivanja čelika za cjevovode API 5L X70 Tekken metodom s aspekta osjetljivosti na nastanak hladnih pukotina. U uvodnom dijelu obrazložena je motivacija istraživanja te je dan presjek dosadašnjih spoznaja i provedenih istraživanja na području mokrog podvodnog zavarivanja, mehanizama nastanka hladnih pukotina i razvoja čelika za cjevovode. Definirane su hipoteze te je osmišljen plan eksperimenta za dobivanje relevantnih informacija nakon će biti moguće donijeti određene zaključke te odbaciti ili prihvatiti hipoteze. Eksperimentalni rad proveden je u Laboratoriju za zavarivanje, Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Iz osnovnog materijala API 5L X70 izrađene su ploče za određivanje Tekken metodom. Primijenjen je postupak REL zavarivanja, na tri razine unosa topline. \Nakon zavarivanja izveden je vizualni pregled kao i ispitivanje penetrantima, te su izmjerene tvrdoće HV10. Analiza rezultata je pokazala da postupak zavarivanja, ovisno o unosu topline imaju utjecaja na difundirani vodik i na vrstu pojavljivanja pukotine, bilo u ZUT-u ili MZ. Također je pokazano da se unosom topline može utjecati na mikrostrukturu u ZUT-u što se direktno očitava na vrijednostima tvrdoća i smanjenju rizika od pojave hladnih pukotina. Na osnovi provedenog ekperimentalnog rada i analize podataka dobivenih izvedenih Tekken metodom zaključeno je da je moguće podvodno mokro zavarivanje na čeliku X70 uz primjenu adekvatnog unosa topline i dodatnog materijala.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: podvodno mokro zavarivanje; cjevovodi; hladne pukotine; difundirani vodik; underwater wet welding; pipelines; cold cracking; diffusible hydrogen
Divisions: 1100 Department of Welded Structures > 1110 Chair of Welded Structures
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Apr 2021 16:58
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/458

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year