Uređaj za zagrijavanje bazenske vode

Banić, Luka (2009) Uređaj za zagrijavanje bazenske vode. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Švaić, Srećko.

[img]
Preview
Text
16_01_2009_DIPLOMSKI_RAD_Luka_Banic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (560kB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom radu je prikazana konstrukcija uređaja za zagrijavanje bazenske vode volumena bazena 40 m3 koji se sastoji od dva izmjenjivača topline snage 12 kW, tipa cijevi u bubnju (Shell tube), izrađenih iz nehrđajućeg čelika te proračunatih na radni tlak 5 bar pretlaka. Jedan se izmjenjivač priključuje na krug solarnog (30/27oC), a drugi na krug kotlovskog grijanja (70/50oC). Prilikom konstrukcije uređaja, za svaki izmjenjivač je proveden: termodinamički i hidraulički proračun te proračun čvrstoće. Nakon provedenog termodinamičkog proračuna, dobiven je podatak o veličini aparata te je odlučeno umjesto dva identična konstruirati dva različita aparata po gabaritima. Oba aparata imaju 4 prolaza sa 20 cijevi u jednom prolazu. Cijevi su kružnog presjeka, poredane u snop, trokutnog rasporeda te zavarene u cijevnu stijenku. Kroz cijevi oba aparata struji bazenska voda (22/25oC), a oko cijevi smjesa vode i propilen-glikola (solarni krug) i voda (kotlovski krug). U plaštu aparata priključenog na krug solarnog grijanja stavljene su pregrade koje usmjeravaju fluid oko poprečno nastrujanih cijevi i povećavaju njegovu brzinu te na taj način pospješuju izmjenu topline, dok je kod drugog aparata odlučeno ne stavljati pregrade jer bi se s pregradama dobila mala površina i stoga ne bi bilo isplativo graditi takav aparat. Provedenim proračunom čvrstoće osigurano je da aparati svojom konstrukcijom izdrže sve radne uvjete koji se u eksploataciji mogu pojaviti. U radu je prikazan sklopni crtež uređaja, sklopni crtež oba izmjenjivača topline te pripadajući radionički crteži izmjenjivača.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: izmjenjivači topline; solarni krug; kotlovski krug; konstrukcija
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Apr 2021 17:10
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/462

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year