Primjena dizalice topline s kolektorima u tlu za grijanje i hlađenje obiteljske kuće

Draženović, Nikola (2009) Primjena dizalice topline s kolektorima u tlu za grijanje i hlađenje obiteljske kuće. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Balen, Igor.

[img]
Preview
Text
21_01_2009_Nikola_Drazenovic_Diplomski_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U diplomskom radu bilo je potrebno napraviti analizu primjene dizalica topline s tlom kao toplinskim spremnikom za grijanje i hlađenje obiteljske kuće. Prikazani su načini eksploatacije sunčeve energije pohranjene u tlu Zemlje pomoću vertikalnih dubinskih sondi i horizontalnog kolektora. Navedene su prednosti i nedostaci dizalica topline s vertikalnim sondama kao i prednosti i nedostaci dizalica topline s horizontalnim kolektorom.Dan je i prikaz proračunskih postupaka za određivanja veličine sustava za izmjenu topline s tlom. Prikazano je tehničko rješenje izvedbe termotehničkog sustava grijanja i hlađenja sa dizalicom topline s vertikalnim sondama za obiteljsku kuću iz zadatka ovog diplomskog rada. Opisan je i način automatske regulacije rada takvog sustava. Na kraju je dana analiza isplativosti primjene dizalica topline s tlom za grijanje obiteljske kuće u odnosu na konvencionalne sustave grijanja s kotlovima na tekuće i plinovito gorivo.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: dizalica topline; tlo; vertikalne sonde; horizontalni kolektor; termotehnički sustav
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 11:08
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/472

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year