Analiza potencijala kogeneracije u uslužnom sektoru u Hrvatskoj

Ćutić, Ivan (2009) Analiza potencijala kogeneracije u uslužnom sektoru u Hrvatskoj. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Duić, Neven.

[img] Text
21_01_2009_Ivan_Cutic-Diplomski_rad.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

U ovom radu provedena je analiza potencijala kogeneracijskih tehnologija u hotelskom i trgovačkom sektoru uslužnih djelatnosti. U hotelskom sektoru napravljena je analiza za nesezonske hotele u najvišim kategorijama kvalitete od četiri i pet zvjezdica, dok je u trgovačkom sektoru provedena analiza za velike trgovačke centre te za manje objekte prvenstveno namijenjene za prodaju svakodnevnih živežnih namirnica. U sklopu rada razvijena je metodologija dimenzioniranja postrojenja, te je provedena analiza ekonomske isplativosti tako dimenzioniranih postrojenja. U sklopu rada razvijene su aplikacije u koje su implementirane razvijene metodologije, te je opisi pojedinih aplikacija i metodologija opširno dan u ovome radu. Uvodni dio rada je analiza potrošnje energije u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina, te je na osnovu dosadašnjih trendova u potrošnji energije napravljena analiza za buduće razdoblje za sve sektore u Hrvatskoj, te za specifično uslužni sektor Republike Hrvatske. U sklopu rada analizirano je i zakonodavno okruženje Republike Hrvatske za područje kogeneracijskih tehnologija, te je dan pregled svih relevantnih zakona, pravilnika i uredba koje se dotiču kogeneracijskih tehnologija. Kao nadogradnja analizi zakonodavnog okruženja, osmišljena je i razvijena aplikacija, koja omogućuje korisniku brzo i jednostavno dobivanje informacije o mogućnosti postizanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije za kogeneracijsko postrojenje, i to samo na osnovi poznavanja tehničkih i tehnoloških karakteristika proizvodnog postrojenja.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: kogeneracija; isplativost; energija; uslužni sektor
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 11:10
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/473

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year