Izmjenjivač topline zrak/zrak

Jolić, Tomislav (2009) Izmjenjivač topline zrak/zrak. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Švaić, Srećko and Dović, Damir.

[img]
Preview
Text
22_01_2009_Diplomski_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (777kB) | Preview

Abstract (Croatian)

U praksi su česte uredske zgrade koje imaju ugrađen neki sustav grijanja ali nemaju sustav za dobavu svježeg zraka te se provjetravanje obavlja otvaranjem prozora i vrata. To dovodi do velikih toplinskih gubitaka, odnosno povećava se potrošnja toplinske energije. Zbog toga je u ovom diplomskom radu provedena analiza i prikazana konstrukcija rekuperator topline od ekstrudiranih aluminijskih profila sa svrhom povrata topline iz otpadnog zraka u svježi zrak za prozračivanje grijanih uredskih prostorija, odnosno radi uštede na toplinskoj energiji. Prvo je provedena analiza termodinamičkih svojstava izmjenjivača, pri vanjskoj temperaturi -15°C, za različite oblike presjeka strujanja da bi se došlo do optimalne konstrukcije. Potom je analizirano što se dešava pri promjeni vanjske temperature, a što smanjenjem protoka struje svježeg zraka. Proveden je i proračun pada tlaka s ciljem dimenzioniranja ventilatora. Na kraju je napravljena analiza uštede toplinske energije i potrošnje električne energije na ventilatoru, te potrebne energije za dogrijavanje svježeg zraka na sobnu temperaturu. Ta je analiza provedena za srednje mjesečne temperature.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: istosmjerni izmjenjivač; rekuperator; povrat topline
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 11:35
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/475

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year