Utjecaj plinova na svojstva zavarenog spoja pri MAG zavarivanju konstrukcijskih čelika

Bilić, Livio (2009) Utjecaj plinova na svojstva zavarenog spoja pri MAG zavarivanju konstrukcijskih čelika. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Bauer, Branko.

[img]
Preview
Text
16_02_2009_Livio_Bilic,_Utjecaj_plinova_na_svojstva_zavarenog_spoja_pri.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom radu obrađen je utjecaj zaštitnih plinova na svojstva zavarenog spoja pri MAG zavarivanju nelegiranog konstrukcijskog čelika. U uvodnom dijelu navedeni su motivi za rad, opisana svojstva zaštitnih plinova i plinskih mješavina, istaknuto je kada se i gdje načešće koriste, objašnjen je MAG postupak zavarivanja, navedene su i opisane metode prijenosa dodatnog metala te su predočene metalurške reakcije kod MAG zavarivanja nelegiranih konstrukcijskih čelika. Eksperimentalni dio rada izveden je u Laboratoriju za zavarene konstrukcije. Zaštitne plinske mješavine primjenjene u eksperimentu jesu: M21 (82% argon + 18 % ugljični dioksid), C1 (100% ugljični dioksid) i M23 (90% argon + 5% ugljični dioksid + 5% kisik). Sa zaštitnim plinom kao promjenjivom varijablom, zavarena su tri uzorka kutnog spoja T - profila uz prijenos metala kratkim spojevima. \Navarivanjem na ploču, izmjerene su vrijednosti prijelazne jakosti struje i napona s prijenosa metala kratkim spojevima na prijenos metala štrcajućim lukom, pa su potom, s prijelaznim vrijednostima, zavarena dva kutna spoja T – profila. U posljednjoj fazi izvedena su tri uzorka navara uz prijenos metala kratkim spojevima. Od dobivenih uzoraka izrađeni su makroizbrusci koji su potom podvrgnuti vizualnoj kontroli, ispItivanju tvrdoća i ispitivanju geometrije. Provedena ispitivanja dokazala su sljedeće hipoteze: 1. Sastav zaštitne plinske mješavine utječe na svojstvo tvrdoće kutnog, zavarenog spoja. 2. Sastav zaštitne plinske mješavine utječe na geometriju kutnog, zavarenog spoja. 3. Sastav zaštitne plinske mješavine utječe na prijelaznu jakost struje i prijelaznu vrijednost napona. 4. Sastav zaštitne plinske mješavine utječe na svojstvo tvrdoće navara. 5. Sastav zaštine plinske mješavine utječe na geometriju navara. Na kraju rada predstavljen je i ekonomski osvrt na eksperimentalne plinske mješavine s obzirom na približne, trenutne cijene na tržištu.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: zaštitni plin; MAG; zavareni spoj; konstrukcijski čelik
Divisions: 1200 Department of Technology > 1210 Foundry Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 13:10
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/487

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year