Određivanje tvrdoće materijala metodom po Vickersu primjenom različitih opterećenja

Ivaniš, Davor (2009) Određivanje tvrdoće materijala metodom po Vickersu primjenom različitih opterećenja. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ćorić, Danko.

[img]
Preview
Text
16_02_2009_Zavrsni_rad_-_Odredivanje_tvrdoce_materijala_metodom_po_Vickersu_primjenom_razlicitih_opterecenja.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (3MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Mehanička svojstva zajedno s ostalim svojstvima materijala predstavljaju osnovna eksploatacijska svojstva materijala, pa stoga i ispitivanja mehaničkih svojstava zauzimaju visoko mjesto u lancu sustava kvalitete nekog proizvoda. Jedno od mehaničkih svojstava čije se mjerenje najčešće provodi je tvrdoća. Danas postoji velik broj metoda za mjerenje tvrdoće, no Vickersova metoda zauzima posebno mjesto jer se najčešće koristi u znanstveno-istraživačkim radovima. S obzirom, da se radi o metodi koja zahtijeva specifičnu opremu i puno mjeriteljskog iskustva, istraživanje novih izvora pogrešaka te procjena njihova utjecaja je kompleksan i mukotrpan proces, koji često puta završi i s nepovoljnim rezultatima. Razvojem novih materijala i tehnologija sve se više koristi ispitivanje mikro i nano-tvrdoće, iz čijih rezultata, uz vrijednosti tvrdoće, moguće je dobiti čitav niz dodatnih informacija o materijalu (lomna žilavost, dijagram naprezanje-istezanje, Youngov modul elastičnosti, itd.) U ovome završnom radu teoretski i eksperimentalno obrađen je utjecaj različitih opterećenja na vrijednosti tvdoće izmjerene Vickersovom metodom. U prvom dijelu rada prikazan je pregled osnovnih pojmova i metoda mjerenja tvrdoće (Brinell, Knoop, Rockwell i Vickers), njihove prednosti i nedostaci. U drugom dijelu analizirana je jedna od mogućih mjernih pogrešaka, promjena sile opterećivanja na vrijednosti izmjerene tvrdoće, te na temelju statističke obrade dobivenih rezultata, dane su smjernice i doneseni odgovarajući zaključci o korelaciji između opterećenja i Vickersove tvrdoće.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: tvrdoća; Vickers; opterećenje
Divisions: 1000 Department of Materials > 1010 Chair of Materials and Tribology
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 13:27
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/494

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year