Usporedba EBP i RPROP algoritama učenja umjetne neuronske mreže

Petener, Porin (2009) Usporedba EBP i RPROP algoritama učenja umjetne neuronske mreže. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Majetić, Dubravko.

[img] Text
17_02_2009_Copy_of_Rad_za_Majetica.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB)

Abstract (Croatian)

U ovome su radu iznesene neke od osnovnih informacija o neuronskim mrežama. Prikazan je model statičkog neurona i statičkih neuronskih mreža, te su potom objašnjena dva algoritma učenja neuronskih mreža, a to su algoritam učenja povratnim prostiranjem pogrješke (EBP) i algoritam učenja povratnim praćenjem težina (RPROP+), te izvedena modifikacija tog algoritma (iRPROP+). S pomoću obaju algoritama provedeno je učenje XOR (ekskluzivno ili) problema, te su podaci učenja bili uspoređeni. Zatim je simuliran P1 član koji je služio kao novi skup podataka za učenje, kako bi se provelo testiranje na regresijskom problemu. Dobiveni su podatci potom uspoređeni i komentirani. Svi programski algoritmi, s pomoću kojih su dobiveni rezultati izvedeni su u programskom paketu Matlab, i to na temelju teoretskih postavki iznesenih u ovome radu. Rezultati učenja i testiranja prikazani su grafički i tablično, te su izvedeni odgovarajući zaključci.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: neuronske mreže; povratno prostiranje pogreške (EBP); povratno praćenje težina (RPROP); XOR; regresija
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 910 Chair of Engineering Automation
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 13:33
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/495

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year