Povezivanje vizijskog sustava s upravljačkim sklopom

Relota, Hrvoje (2009) Povezivanje vizijskog sustava s upravljačkim sklopom. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Jerbić, Bojan.

[img] Text
23_02_2009_Zavrsni_Rad_Hrvoje_Relota.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (4MB)

Abstract (Croatian)

Vizijski sustavi su u današnje doba visoke automatizacije nezamjenjivi u mnoštvu proizvodnih procesa. Dodavanjem komponente strojnog vida na automatiziranu proizvodnu liniju dobivamo samostalost pri odlučivanju; posljedica toga je efikasnija proizvodnja. Provjere koje vizijski sustav može provoditi : od raznih mjerenja udaljenosti, površine i volumena, detekcije prisutnosti, prepoznavanja uzoraka, boja i oblika; te točnost s kojom su te provjere provedene, omogućile su vizijskim sustavima da, uz već ustoličenu prisutnost u masovnoj proizvodnji, prodru i u područja koja su donedavno ovisila o ljudskom vidu i odlukama : medicini, vojnoj i zrakoplovnoj tehnici. U ovom radu proučavano je povezivanje osnovnog vizijskog sustava sa vanjskim uređajima (u ovom slučaju NI vision I/O terminal blockom), okidanje kamere pomoću vanjskih okidača, te primanje, odnosno slanje podataka na vanjske uređaje. Uz praktični rad na samom vizijskom sustavu razvijena je i programska podrška za slikanje i obradu slike, mjerenja, te komunikaciju s vanjskim uređajima.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: vizijski sustav; upravljački sklop; povezivanje s vanjskim uređajima;
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 15 Apr 2021 16:51
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/526

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year