Utjecaj oblika kontaktne površine na torzijsku krutost osteosintetskih pločica

Ćus, Maroje (2009) Utjecaj oblika kontaktne površine na torzijsku krutost osteosintetskih pločica. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kodvanj, Janoš.

[img]
Preview
Text
23_02_2009_Maroje_Cus_-_Zavrsni_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U radu su dana rješenja za konstruiranje uređaja za uvijanje. Posebna pozornost se treba posvetiti čvrstoći konstrukcijskih elemenata s izraženim geometrijskim diskontinuitetima kao što su utori i provrti. Na tim mjestima dolazi do lokalnog povećanja naprezanja koja su nekoliko puta veća od nominalne vrijednosti. Ta naprezanja mogu dovesti do bitnog smanjenja vijeka trajanja, pa i do lomova, što je naročito izraženo kod dinamički opterećenih konstrukcijskih dijelova. U svim slučajevima kada je numerička simulacija složena zbog geometrijskih karakteristika, rubnih uvjeta ili zbog nepoznavanja ulaznih parametara kao što su mehanička svojstva materijala, eksperiment je jedino rješenje. U ovom radu razvijen je uređaj za ispitivanje konstrukcijskih elemenata na uvijanje. Razvoj uređaja bio je motiviran potrebom da se ispita torzijska krutost novokonstruiranih pločica za osteosintezu. Pločice pored dobrih kliničkih svojstava trebaju imati i zadovoljavajuće mehaničke karakteristike. Iako je uređaj prvenstveno razvijen za ispitivanje pločica za osteosintezu, svojim konstrukcijskim rješenjima omogućuje ispitivanje na uvijanje konstrukcijskih elemenata proizvoljnog oblika. U radu su prikazana rješenja za način mjerenja momenta uvijanja kao i kuta zakreta.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: torzijska krutost; osteosintetska pločica; eksperimentalno ispitivanje; moment uvijanja; kut zakreta
Divisions: 200 Department of Engineering Mechanics > 220 Chair of Experimental Mechanics
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 19 Apr 2021 11:06
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/534

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year