Koncipiranje procesa montaže novog proizvoda u tvornici komunalne opreme

Kolar, Marko (2009) Koncipiranje procesa montaže novog proizvoda u tvornici komunalne opreme. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kunica, Zoran.

[img]
Preview
Text
23_02_2009_Marko_Kolar_Zavrsni_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom radu izvršeno je strukturiranje i oblikovanje novog proizvoda – hidrovozila, te oblikovanje njegovog procesa montaže za tvrtku RASCO d.o.o. U prvom dijelu rada opisana je tvrtka, njen proizvodni program, postojeći objekti na lokaciji te tvrtkin proces razvoja i proces proizvodnje. U drugom dijelu rada pristupilo se strukturiranju i oblikovanju hidrovozila, što je rađeno iterativnim postupkom. Pri tome treba naglasiti da su podaci o bilo kakvoj strukturi i geometriji proizvoda bili nepostojeći. Definirani su stablo strukture proizvoda i njegova strukturna sastavnica. Također, oblikovan je ukupno 21 ugradbeni element proizvoda u CAD programskom paketu,te je izvršeno njihovo sklapanje. Nadalje, u trećem dijelu rada oblikovan je proces montaže za hidrovozilo. Najprije je odabrana vrsta montažnog sustava prema Boothroydu i Dewhurstu. Nakon toga određeni su redoslijed sklapanja, elementi rada i graf prethodnosti. Potom se pristupilo određivanju vremena sklapanja za četvrti, tehnički i vremenski najzahtjevniji stupanj ugradnje. Na temelju određenih vremena određen je potreban broj mjesta sklapanja za godišnju proizvodnu količinu od 500 komada, te je izvršena dodjela elemenata rada mjestima sklapanja. Na koncu je koncipiran sustav za završnu montažu proizvoda te je dan njegov prikaz.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: koncipiranje ; proces; montaža; novi; proizvod
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 19 Apr 2021 11:13
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/538

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year