Učenje neuronske mreže po uzorku i skupu za učenje

Rožić, Igor (2009) Učenje neuronske mreže po uzorku i skupu za učenje. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Majetić, Dubravko.

[img]
Preview
Text
24_02_2009_Zavrsni_rad_Igor_Rozic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (591kB) | Preview

Abstract (Croatian)

Završni rad se sastoji od pet poglavlja. U prvom, uvodnom poglavlju daje se kratki osvrt na osnovne značajke umjetnih neuronskih mreža i njihovu povezanost i sličnost sa biološkim neuronskim mrežama. U drugom poglavlju govori se o neuronskim mrežama koje su i tema ovog završnog rada – statičke neuronske mreže sa povratnim prostiranjem pogreške. Izveden je i matematički model za dvije procedure učenja ovih neuronskih mreža. Prva procedura je učenje po uzorku skupa za učenje, a druga je učenje po skupu za učenje. Ovdje je još opisana i ocjena uspješnosti algoritma učenja odnosno mjera točnosti. U trećem poglavlju uspoređeni su rezultati učenja spomenutih dvaju procedura za klasifikacijski problem. Uspoređivani su sljedeći parametri: dobivena mjera točnosti, potrebno vrijeme učenja, odziv naučene mreže, te potreban broj koraka učenja kada je zadana tražena mjera točnosti. U četvrtom poglavlju uspoređeni su rezultati učenja istih dvaju procedura, ali za regresijski problem. Uspoređivani su isti parametri. Eksperimenti iz trećeg i četvrtog poglavlja rađeni su u programskom paketu Matlab. U zadnjem, petom poglavlju dan je zaključak na temelju rezultata dobivenih u prethodna dva poglavlja.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: neuronske mreže; učenje po uzorku; učenje po skupu; statička neuronska mreža sa povratnim prostiranjem pogreške
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 910 Chair of Engineering Automation
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 19 Apr 2021 11:20
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/542

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year