Tehnoekonomska analiza pogona kogeneracijskog postrojenja snage 20MW loženog drvnom biomasom

Hundrić, Luka (2009) Tehnoekonomska analiza pogona kogeneracijskog postrojenja snage 20MW loženog drvnom biomasom. = Techno-economic analysis of 20 MW biomass fired power plant. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Lončar, Dražen.

[img] Text
24_02_2009_Luka_Hundric_Zavrsni_rad.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (583kB)

Abstract (Croatian)

U ovome radu je obrađeno definiranje konfiguracije kogeneracijskog postrojenja. Napravljena su dvije konfiguracije termodinamičkog proračuna.Prvi model kondenzacijsko postrojenje s jednim reguliranim oduzimanjem, napravljena je analiza parametara procesa kako bi se vidjelo kako utječe na korisnost postrojenja i na potrošnju goriva. Drugi model konfiguracije je kondenzacijsko postrojenje s međupregrijanje s jednim reguliranim oduzimanjem, napravljena je analiza parametara procesa kako bi se vidjelo kako utječe na korisnost i potrošnju goriva postrojenja. Po dobivenim rezultatima pokazalo se je da drugi model ima bolju iskoristivost i manju potrošnju goriva pa je ona odabrana za tehnoekonomsku analizu. Za postrojenje s međupregrijanjem napravljen je tehnoekonomski proračun isplativosti u razodblju od 12 godina što je rok za sklapanje ugovora o povlaštenom proizvođaču električne energije. Uz odabrane ulazne podatke dobiveni je indeks profitabilnosti od 1.723 što je pokazatelj da bi takvo postrojenje za te podatke bilo financijski isplativo. Budući da su raspoloživi ulazni podatci nisu dovoljno točni napravljena je analiza osjetljivosti pri čemu je utvrđeno : *povećanje investicijskog troška utječe na smanjenje indeksa profitabilnosti *povećanjem cijene goriva smanjuje indeks profitabilnosti , cijena goriva ima najveći utjecaj na indeks profitabilnosti. *povećanjem cijene toplinske energije se smanjuje indeks profitabilnosti ali u manjoj mjeri, nego kao cijena goriva i cijena investicije.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: drvna biomasa; kogeneracija; tehnoekonomska analiza
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 12 Oct 2021 15:26
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/558

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year