Utjecaj tehnologije na projekt broda

Draščić, Frane (2009) Utjecaj tehnologije na projekt broda. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Zaplatić, Tomislav.

[img]
Preview
Text
19_03_2009_Frane_Drascic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Ovaj diplomski rad obrađuje problem utjecaja tehnologije na projekt broda, odnosno proces izrade pripremne dokumentacije. Nakon kratkog uvoda prikazani su organizacijski modeli koji se mogu susresti u industrijskim poduzećima. Također je prikazan organizacijski model Brodogradilišta sa svim odjelima koji sudijeluju u pripremnoj i proizvodnoj fazi brodograđevnog procesa. U trećem poglavlju opisana je podjela pripremne dokumentacije na tehničku, tehnološku i plansku dokumentaciju. Za svaki dokument dan su podaci što sadrži, čemu služi, koji odjel ga izrađuje i na temelju kojih ulaznih podataka. U četvrtom poglavlju prikazan je i opisan proces izrade pripremne dokumentacije. Shematski je prikazana komunikacija i gantogram izrade pripremne dokumentacije. U poglavlju Ograničenja pri izradi projektne tehnološke dokumentacije prikazane su tehnološke mogućnosti brodogradilišta. U šestom poglavlju prikazane su mogućnosti standardizacije građevnih dijelova brodskog trupa. Standardizacijom građevnih dijelova omogućilo bi se korištenje automatiziranih proizvodnih linija. U sedmom poglavlju prikazan je novi pristup izrade pripremne dokumentacije. Temelj novog pristupa je primjena informatičkog sustava u cilju bolje komunikacije, smanjenja grešaka i vremena potrebnog za izradu dokumentacije. Na kraju, u zaključku, opisane su prednosti koje bi donio novi pristup izradi tehnološke dokumentacije.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: organizacija brodogradilišta; pripremna dokumentacija; tehnološke mogućnosti brodogradilišta; standardizacija
Divisions: 600 Department of Naval Engineering and Marine Technology
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 18 Oct 2021 11:36
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/577

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year