Vertikalna vjetroturbina za mala kućanstva

Vinković, Inge (2009) Vertikalna vjetroturbina za mala kućanstva. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Marjanović, Dorian.

[img]
Preview
Text
25_03_2009_Diplomski_rad_-_Inge_Vinkovic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom radu opisan je razvoj vertikalne vjetroelektrane za mala kućanstva koja se može lako montirati na objekt. Da bi se pristupilo razvoju bilo je potrebno istražiti područja koja su direktno povezana s ovakvom vrstom uređaja. U radu se opisuje se nastanak kinetičkog oblika sunčeve energije koji nazivamo vjetar, utjecaj površine zemlje na njegov intenzitet, njegova učestalost na različitim visinama, te osnovni parametri pomoću kojih možemo pretpostaviti mogućnost pojave vjetra na nekom području uz prethodno mjerenje. S obzirom na prirodu vjetra razjašnjava se zašto su neka područja na površini zemlje pogodna za iskorištavanje energije vjetra dok neka to nisu. Opisuju se razlike između osnovnih konstrukcijskih oblika vjetroturbina koje koriste kinetičku energiju vjetra za pogon radnog stroja, ili u novije vrijeme generatora, uz podjelu na vjetroturbine s horizontalnom osi vrtnje i vjetroturbine s vertikalnom osi vrtnje. Definira se stupanj učinkovitosti vjetroturbina te koeficijent brzohodnosti. Daju se osnovne činjenice vezane uz pohranu i korištenje električne energije proizvedene putem vjetroagregata te mogućnosti spajanja malog izvora električne energije na mrežu. Dana je i podjela generatora koji se mogu koristiti u tu svrhu prema njihovom načinu rada. Navode se konstrukcije vjetroturbina koje se danas mogu naći na tržištu ali i neki idejni projekti koji se javljaju kao reakcija na veliki potencijal vjetra kao energenta. Napravljena je analiza potreba za električnom energijom dvočlanog domaćinstva koje koristi električne uređaje uobičajene za život u gradu. Izrađeni su tehnički upitnik, definicija cilja, funkcijska analiza i morfološke matrica vjetroturbine za kućnu upotrebu. Putem morfološke matrice odabrana su tri koncepta od kojih je odabran onaj koji prema analizi potreba korisnika ima najbolje karakteristike. Prema odabranom konceptu izrađen je 3D model vjetroturbine i učvršćenja na stambeni objekt. Također je napravljen i proračun konstrukcije turbine za brzinu vjetra od 16 m/s te je izrađena potpuna tehnička dokumentacija za danu konstrukciju.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: vertikalna vjetroturbina; vjetar; energija; razvoj proizvoda; konstrukcija; koncept vjetroturbine
Divisions: 100 Department of Design > 110 Chair of Design
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 20 Oct 2021 09:44
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/592

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year