Alkalni elektrolitički članak u funkciji elektrolize vode i generatora električne energije

Barač, Jadran (2009) Alkalni elektrolitički članak u funkciji elektrolize vode i generatora električne energije. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Firak, Mihajlo.

[img]
Preview
Text
25_03_2009_diplomski_200309.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (4MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Proizvodnja električne energije iz solarne energije bez popratne proizvodnje CO2 bitna je i s gledišta sigurnosti opskrbe i s gledišta zaštite okoliša. Osnovne tehnološke komponente u sustavu kojim se danas može riješiti takav zadatak su fotonaponski kolektori, elektrolizator, spremnik vodika i vodikov gorivni članak te voda kao osnovni radni medij. Zbog svega toga u fokusu ovog rada nalazi se kontrukcija eksperimentalnog elektrolitičkog članka s kalijevom lužinom kao elektrolitom. članak je izrađen i testiran u funkciji elektrolizatora i gorivnog članka. U okviru testiranja elektrolizatora snimljena je njegova radna U-I karakteristika i izračunata efikasnost članka (60%) koja je u okvirima poznatim iz literature. Testiranje u funkciji gorivnog članka pokazalo je da se uspjelo ostvariti električni napon praznog hoda u visini od 30 % teorijski postizivog. Uočeno je da se u obje izvedbe na intezitet proizvodnje odnosno korištenja vodika može utjecati promjenom brzine strujanja elektrolita kroz porozne elektrode članka. Osim originalnog dijela rada dan je prikaz povijensog razvoja alkalnih gorivnih članaka i opisi poznatih tehničkih koncepata njihove izvedbe.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: alkalni gorivni članak; elektrolitički članak; elektroliza; vodik; elektrode
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 28 Oct 2021 09:50
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/594

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year