Projekt sustava pripreme zraka za skladište batata

Jurić, Danilo (2009) Projekt sustava pripreme zraka za skladište batata. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Balen, Igor.

[img] Text
26_03_2009_DiplomskiRad_DaniloJuric.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (3MB)

Abstract (Croatian)

Rad obuhvaća instalacije grijanja, hlađenja i ventilacije za objekat u kome se obrađuje povrtna kultura Batat. Objekat je klasična hala koja je nekada služila kao ostava za poljoprivrednu mehanizaciju od cca. 2000 m2. Smještena je u selu Višnjica pokraj Slatine, te je danas prenamjenjena u skladišni prostor na način da je cca. 1500 m2 unutar hale omeđeno izolacijskim panelima. Skladišni prostor je podjeljen u tri termotehničke cjeline: ured, sanitarni prostori, garderobe i kuhinja (blagovaonica); • četiri skladišta (komore) za toplinsku obradu kulture; te • tri pomoćna radna prostora i hodnik hale. Prva cjelina će biti grijana radijatorima i ventilirana zasebnim odsisnim ventilatorima, te u njima nije predviđeno hlađenje. Druga i treća cjelina će biti tretirane kondicioniranim zrakom iz klima komora. Pomoćni radni prostori i hodnik hale su grijani zasebnom ventilacijskom komorom, dok su skladišni prostori opremljeni sa jednom ventilacijskom i jednom podstropnom recirkulacijskom komorom koja ima funkcije grijanja, hlađenja, odvlaživanja i ovlaživanja parom. Kao energent za grijanje će se koristiti ukapljeni naftni plin. Ogrijevna voda se priprema u kondenzacijskom kotlu smještenom u kotlovnici unutar objekta. Unutar kotlovnice je smješten i spremnik potrošne tople vode. Za hlađenje se koristi direktni rashladni sustav sa radnom tvari R410A. Posebna pažnja pri izradi rada je posvećena komorama za toplinsku obradu batata, jer niti kod nas, a niti u našem širem europskom okruženju one ne postoje. Batat je tropska biljka, pa samim time zahtjeva i tropske uvjete skladištenja, temperatura od oko 30 0C krajem ljeta i početkom jeseni, te oko 130C ostatak godine, sa cjelogodišnjom relativnom vlažnosti zraka od približno 90%. Uz navedeno bitno je reći da batat tijekom čuvanja ispušta ugljični dioksid. Točan podatak o ispuštenoj količini i njegov utjecaj na samu kulturu tijekom skladištenja ni danas nisu u potpunosti definirani. Sa stajališta utjecaja CO na čovjeka sve je poznato, pa se stoga komore ventiliraju ubacivanjem svježeg i izbacivanjem kontaminiranog zraka.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: batat; klimatizacija; skladištenje
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 28 Oct 2021 09:52
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/595

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year