Montaža antenskog sustava bazne stanice

Klarić, Ivan (2009) Montaža antenskog sustava bazne stanice. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kunica, Zoran.

[img] Text
03_04_2009_DIPLOMSKI.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (20MB)

Abstract (Croatian)

Diplomski se rad bavi problemom projektiranja i montaže antenskog sustava baznih stanica telekomunikacijskih mreža. Nakon kratke povijesti telekomunikacija, opisani su osnovni principi te struktura telekomunikacija. Potom je opisana je lokacija (potkrovlje i krov kuće) na kojoj je instalirana bazna stanica i njen antenski sustav, jer ona uvjetuje konstrukciju i veličinu antenskog sustava, njen vanjski izgled, način transporta antenskog sustava (upotreba dizalice), izvedbu montažnog procesa te u konačnici određuje ukupno vrijeme i troškove montaže, ali i čitavog projekta. Zatim je opisan antenski sustav: njegova struktura (vrsta i količina ugradbenih elemenata), dimenzije i karakteristike. Također je opisana i vatrootporna soba u koju se smješta prateća oprema. Opis je napravljen na osnovi postojeće tehničke dokumentacije i uvida u samu lokaciju. Uvidom u tehničku dokumentaciju došlo se do saznanja o greškama u projektiranju konstrukcije. Također se došlo do saznanja o nepostojanju ikakvog projektiranja samog procesa montaže. Zatim je napravljena analiza sklapanja antenskog sustava bazne stanice. Na osnovi analize uočene su greške u procesu sklapanja ugradbenih dijelova antenskog sustava, a koje su bile rezultat pogrešaka iz prethodnog projektiranja. Izostanak bilo kakvog projektiranja procesa montaže imalo je najveći utjecaj na greške u procesu montaže antenskog sustava. \Na osnovi analize postojećeg postupka projektiranja uočene su mogućnosti za uspostavu znatno efikasnijeg postupka projektiranja. Analizom postojeće tehničke dokumentacije napravljen je plan montaže (koji u stvarnosti nije bio definiran). Njime su izbjegnute greške iz stvarno izvedenog procesa montaže.Unatoč što je riječ o montaži pojedinačnih proizvoda projektantski napor i vrijeme koji nisu bili preveliki rezultirali su znatnim smanjenjem vremena i troškova montaže. Nakon toga je preoblikovan proizvod (integriranjem pojedinih ugradbenih elemenata, te njihovim preoblikovanjem) te definiran proces montaže za njega. Na osnovu njega postignute su još dodatne uštede u vremenu montaže, a samim time i smanjenje troškova montaže. Podaci pokazuju da razmatranjem sklopivosti već u početnoj fazi projektiranja te izradom makar i jednostavnijeg plana montaže, znatno se smanjuju ukupni troškovi, a što je također veoma bitno, i ukupno vrijeme samog procesa montaže.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: telekomunikacije; antenski sustav; bazna stanica; montaža
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 28 Oct 2021 09:57
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/597

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year