Ispitivanje mjerila relativne vlažnosti

Ganzberger, Andrija (2009) Ispitivanje mjerila relativne vlažnosti. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Zvizdić, Davor.

[img] Text
07_05_2009_diplomski_Andrija_Ganzberger.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

U radu opisan je postupak za usporedbeno ispitivanje i umjeravanje mjerila relativne vlažnosti. Kao referentna linija korištena je higrostatirana komora koja ima mogućnost definiranja stanja zraka preko temperature u komori i temperature točke rose. Nadalje, dan je pregled primjene mjerenja vlažnosti u zrakoplovstvu, te pregled glavnih tipova higrometara. Prikazane su teoretske osnove za mjerenje vlažnosti i jednadžbe za izračun parametara vlažnosti. Uz sam postupak dan je i opis pogrešaka mjerenja i njihovih uzroka, te je procijenjena mjerna nesigurnost umjeravanja. Postupak je primijenjen na higrotermometarsko mjerilo Hrvatske Kontrole Zračne Plovidbe, koje je umjereno na vrijednostima relativne vlažnosti od 20%, 40%, 60% i 80%. Naposljetku, određeni su temperaturni gradijenti higrostatirane komore korištenjem 9 termoparova postavljenih na točno određena mjesta u komori. Gradijenti su određeni za temperature 5°C, 30°C i 60°C, te je određena i stalnost komore.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: relativna vlažnost; zrakoplovstvo; ispitivanje; umjeravanje; higrostatirana komora
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 28 Oct 2021 10:02
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/602

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year