Analiza neizotermnog mlaza zraka termografijom

Šaškor, Mate (2009) Analiza neizotermnog mlaza zraka termografijom. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Švaić, Srećko.

[img] Text
14_05_2009_2_SADRZAJ.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (191kB)

Abstract (Croatian)

Zbog određenih prednosti mjerenja temperature termografijom, cilj ovog rada bio je odrediti mogućnosti, mjerenja neizotermnog slobodnog mlaza zraka termografskim mjerenjem. Rezultat termografskog mjerenja je je termogram, dakle dvodimenzijska slika raspodjele inteziteta zračenja s površine objekta, što znači da se iz njega mogu dobiti temperature proizvoljnih točaka te površine. Termografijom se brzo i bezkontaktno dobije dvodimentionalna slika temperaturnog profila promatrane površine. Analiza temperaturnog profila neizotermnih mlazova zraka klasičnim kontaktnim termometrima zahtjeva dugotrajna i komplicirana mjerenja. Opisan je princip rada termografskog sustava. Snimljena su mjerenja neizotermnog slobodnog mlaza toplog zraka koji istrujava iz otvora za klimatizaciju kružnog oblika. Mlaz zraka čija je temperatura 30 ˚C snimljen je za deset različitih istrujnih brzina od 10 m/s do 1 m/s. Obzirom da je zrak propušta veliku većinu upadnog zračenja, snimljeni termogrami prikazuju zračenje koje dolazi s platna koje je postavljeno po sredini mlaznice i paralelno sa mlazom zraka. Snimanje je provedeno u stacionarnom stanju, odnosno temperaturni profil mlaza zraka “projiciran“ je na platno. Smatra se da je utjecaj platna, za potrebe ovih mjerenja, na mlaz zraka zanemariv. Mjerene su temperature pomoću termoparova i brzine pomoću anemometra s žarnom niti, uzduž horizontalne osi mlaza. Također su izračunate teorijske vrijednosti uzgona, dometa i temperatura uzduž horizontalne osi mlaza. Na kraju je napravljena analiza mjerenih i teorijskih vrijednosti. Mjerene i teorijske temperature uspoređene su s temperaturama dobivenih pomoću termograma dijagramskim prikazima, te su dijagramski uspoređene vrijednosti mjerenih i teorijskih brzina i dani su komentari rezultata.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: neizotermni; mlaz; termografija
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 02 Nov 2021 16:23
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/612

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year