Portalni robot za obavljanje montažnih operacija.

Jurič, Sebastien Tomislav (2009) Portalni robot za obavljanje montažnih operacija. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ščap, Dragutin.

[img] Text
18_06_2009_Diplomski_Rad-Sadrzaj.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (130kB)

Abstract (Croatian)

U ovom radu je za projektiranje i konstruiranje portalnog robota za obavljanje montaže korišten metodički način konstruiranja. Tijekom čitavog procesa projektiranja i konstruiranja korišteno je računalo. U prvom i drugom poglavlju definiran je pojam industrijskog robota, odnosno portalnog robota. Isto tako, opisani su najčešći dijelovi robota, namijenjenog za montažu, i njegove funkcije. Cilj je pobliže upoznavanje uloge portalnog robota za montažu. Sljedeće poglavlje uvodi nas u pojam i proces montaže u industriji. četvrto poglavlje, radi našeg specifičnog zadatka u ovom radu, opisuje i definira reklamni pano. U poglavlju metodičke razrade opisuje se definiranje zadatka na temelju kojeg se dobiva lista zahtjeva budućeg stroja i razrađuje funkcionalna struktura stroja. Formira se morfološka matrica na temelju pronađenih principijelnih rješenja za svaku parcijalnu funkciju. Kombiniranjem rješenja iz morfološke matrice dobivene su dvije varijante stroja. Izvršene su konkretizacije karakteristika pojedinih varijanti tijekom vrednovanja principijelnom skicom. Nakon toga je napravljeno tehničko i ekonomsko vrednovanje. U sljedećoj fazi izvršeno je projektiranje one varijante stroja koja se pokazala boljom u fazi vrednovanja. Tijekom projektiranja definirani su svi dijelovi stroja i stroj je izmodeliran u Solidworks-u na računalu. Na temelju računalnog modela stroja dobiven je sklopni crtež u kojem su definirane glavne dimenzije pojedinih elemenata stroja. U fazi konstruktivne razrade su na temelju sklopnog crteža i izmodeliranog modela izrađeni crteži podsklopova i radionički crteži stroja. Zbog velikog broja dijelova i obima projektnog posla na ovom stroju uz sklopni crtež stroja izrađeno je samo nekoliko crteža podsklopova i radioničkih crteža.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: Portalni robot; Montaža; Industrijski robot; Robot; Metodička razrada; Vrednovanje.
Divisions: 400 Department of IC Engines and Mechanical Handling Equipment > 420 Chair of Mechanical Handling Equipment and Constructions
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 03 Nov 2021 08:07
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/627

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year