Izračun h-Q karakteristike pumpe Jedinstvo Ib/180

Mikulčić, Hrvoje (2009) Izračun h-Q karakteristike pumpe Jedinstvo Ib/180. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Šavar, Mario.

[img]
Preview
Text
29_06_2009_Diplomski_rad_Hrvoje_Mikulcic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (4MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom diplomskom radu napravljena je numerička simulacija turbulentnog strujavanja kroz centrifugalnu pumpu s različitim protocima pri istoj brzini okretaja, sve to kako bi se dobila h-Q karakteristika pumpe. Geometrija centrifuralne pumpe (rotor i stator) je prema zadanom tehničkom crtežu napravljena u programskom paketu SolidWorks, s time da treba napomenuti da to nije klasična materijalna geometrija pumpe, već volumen koji ta pumpa svojim stijenkama zatvara. Zato jer je zadatak rada vezan za karakteristiku pumpe, a ne na njen materijalni dio, tj. potrebno je razmatrati što se to događa sa fluidom, u ovom slučaju vodom, koja struji kroz tu pumpu. Nakon što je model napravljen, on je kao .step file eksportiran i sačuvan. Potom je kao takav učitan u predprocesor Gambit gdje je napravljena mreža konačnih volumena koja će se koristiti za numeričku simulaciju. Kao numerički rješavač strujanja korišten je Fluent, kojim smo za različite protoke pri istoj brzina okretaja dobili različite visine dobave pumpe i na taj način tablicu rezultata, koja prikazana kao dijagram prikazuje h-Q karakteristiku pumpe. U uvodnom dijelu ovog diplomskog rada su dani osnovni zakoni dinamike fluida. U radu je također kratko opisana metoda konačnih volumena, SIMPLE algoritam te turbulentno strujanje i model turbulencije zbog njihovog korištenja u samoj numeričkoj simulaciji. Nadalje dan je pregled rada u vidu opisa izrade mreže konačnih volumena te zadavanja parametara numeričke simulacije. U samoj numeričkoj simulaciji mjerena je visina dobave pumpe pri zadanim parametrima. Napravljene su 22 numeričke simulacije za svaki pojedini model strujanja, a korišteni modeli strujanja su Standard turbulentni model i Realizable turbulentni model u Fluentu, čiji su rezultati na kraju dijagramski uspoređeni s eksperimentalnim rezultatima.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: mehanika fluida; računalna dinamika fluida; centrifugalna pumpa; diskretizacija geometrije; h-Q karakteristika pumpe
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 520 Chair of Fluid Mechanics
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 24 Oct 2019 12:43
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/628

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year