Ispitivanje higrostatiranih komora

Suša, Goran (2009) Ispitivanje higrostatiranih komora. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Zvizdić, Davor.

Full text not available from this repository.

Abstract (Croatian)

U ovom radu osnovni zadatak bio je generirati uputu za ispitivanje higrostatiranih komora za rad u kontroliranim uvjetima temperature i relativne vlažnosti zraka. U tu svrhu napravljen je pregled postojećih normi i smjernica, te publikacija, navedeni su osnovne smjernice za ispitivanje na temelju kojih je napisana uputa, te su izvršena ispitivanja komore prema uputi za ispitivanje komora. U radu su prikazane termodinamičke formulacije za proračun vlažnosti zraka u ovisnosti od temperature zraka i temperature točke rosišta. Također su uspoređeni različiti načini mjerenja relativne vlažnosti zraka i temperature točke rosišta. Nadalje, opisana je mjerna nesigurnost, uzroci nastanka mjerne nesigurnosti te su pojašnjeni tipovi procijene mjerne nesigurnosti, te način izračunavanja standardne i proširene mjerne nesigurnosti kao ključnog podatka u izvješću o ispitivanju. U radnoj uputi su dani osnovni podaci o ispitivanju, uvjeti mjerenja, potrebna oprema za mjerenje, način pripreme mjerenja i slijed provođenja testiranja za sve metode ispitivanja komora. Uputa također sadrži formule potrebne za obradu rezultata mjerenja i izračun mjernih nesigurnosti, te proširene mjerne nesigurnosti. Sastavni dio upute je i primjer ispitivanja komore, te primjer izvješća o ispitivanju higrostatirane komore koja se koristi u Laboratoriju za procesna mjerenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a na kojoj je izvršeno ispitivanje prema napisanoj uputi o ispitivanju higrostatiranih komora.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: higrostatirana komora; mjerna nesigurnost; ispitivanje
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:14
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/634

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata