Programska podrška u donošenju odluka kod konceptualnog projektiranja

Važić, Božo (2009) Programska podrška u donošenju odluka kod konceptualnog projektiranja. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Žanić, Vedran.

[img] Text
01_07_2009_BozoVazic_Files.htm - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (396B)

Abstract (Croatian)

U ovom radu opisan je sustav za potporu odlučivanju OCTOPUS DESIGNER, koji je razvijen kako bi se omogućilo fleksibilno izvršavanje kompleksnih zadataka tijekom projektnog procesa u inženjerskim aplikacijama. Sustav se sastoji od vizualnog sučelja koji omogućava fleksibilnu formulaciju projektnog problema i vizualizaciju rezultata, zajedno sa alatima za finalnu selekciju i raznih proračunskih modula kao što su višekriterijski optimizacijski algoritmi. Unutar diplomskog rada dan je sažet pregled osnovnih pojmova potrebnih za definiciju projektnog problema, te opisane strategije odlučivanja. Nadalje opisani su implementirani optimizacijski algoritmi u OCTOPUS DESIGNER-u: Multiobjective Particle Swarm Optimization (MOPSO), Multiobjective Genetic Algorithm (MOGA) i Sequential Adaptive Fractional Factorial Experiments/ Sequential Adaptive Monte Carlo (SAFFE/SAMC), te prikaz postupka za optimalnu preraspodjelu uzdužnog materijala brodskog ili zrakoplovnog trupa s obzirom na globalna (primarna čvrstoća konstrukcije) i lokalna ograničenja (izvijanje ukrepljenog panela) u sklopu optimizacijskog algoritma CALMOP. Isto tako dan je pregled teorije za složene strukturne probleme i metoda GAZ za koordinaciju lokalnog i globalnog problema. Uz prikaz teorije koja stoji iza OCTOPUS DESIG\NER sustava, opisan je način interakcije projektanta sa programskim sustavom. Nadalje opisana je arhitektura programskog okoliša upotrebom Unified Modeling Language (UML) dijagrama te opisom glavnih klasa, metoda i polja u obliku XML komentara, pomoću kojih se zatim izrađuju standardne help datoteke. Naposljetku prikazani su primjeri primjene sustava u zrakoplovstvu.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: višekriterijalna optimizacija; OCTOPUS DESIGNER; konceptualno projektiranje; zrakoplovstvo; brodogradnja
Divisions: 600 Department of Naval Engineering and Marine Technology > 620 Chair of Marine Structures Design
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:14
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/645

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata