Analiza potrošnje energije zs hlađenje i grijanje karakteristične zgrade

Lepoša, Leon (2009) Analiza potrošnje energije zs hlađenje i grijanje karakteristične zgrade. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Soldo, Vladimir and Grozdek, Marino.

[img]
Preview
Text
06_07_2009_Zavrsni_rad-_Analiza_potrosnje_energije_za_hladenje_i_grijanje_karakteristicne_zgrade.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (825kB) | Preview

Abstract (Croatian)

Za potrebe „Završnog rada“ preddiplomskog dijela studija napravljena je analiza potrošnje energije za hlađenje i grijanje karakteristične zgrade u programskom sučelju „TRNSYS 16“. Analizirana su 24 različita slučaja u ovisnosti o tipu zgrade, gradu u kojem se nalaze te vrsti zasjenjenja na prozorima. Dobiveni rezultati su uspoređeni i verificirani sa danas prihvatljivim proračunskim alatima, te su dani neki opći prijedlozi i zaključci kako smanjiti potrošnju energije za potrebe hlađenja i grijanja. Interpretacijom danih rezultata može se doći do zaključaka na koji se način može uštedjeti energija potrebna za grijanje ili hlađenje. Promatranjem energije potrebne za grijanje dolazi se do zaključka da je jedini bitan parametar, uz naravno klimatske parametre, vrsta i debljina izolacije na zidovima. Usporedbom zgrade građene bez izolacije sredinom prošlog stoljeća i današnjeg tipa gradnje vidi se da se energija potrebna za grijanje smanjila i do 4 puta. Nasuprot tome energija potrebna za hlađenje prostora ne ovisi toliko o tipu zgrade i količini izolacije, koliko ovisi o tipu zasjenjenja na prozorima. Razlog tome je presudan utjecaj sunčevog zračenja na toplinske dobitke prostora. Primjer toga se može vidjeti ukoliko se usporedi ista zgrada, u istom gradu, sa i bez zasjenjenja. Ušteda koja se ostvari ako se postavi zasjenjenje može biti i dvostruka. Unutar ovog rada svi ti slučajevi će biti obrađeni i prezentirani te će se pokušati dati neka opća slika dobivenih rezultata uz zaključke koji slijede iz toga.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: potrošnja energije; grijanje; hlađenje
Subjects: TECHNICAL SCIENCE > Mechanical Engineering
Divisions: 1000 Department of Materials > 1020 Chair of Heat Treatment and Surface Engineering
300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 22 Oct 2019 13:06
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/650

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year