Oblikovanje procesa završne montaže zidne priključnice softverom CATIA/DELMIA

Jezl, Domagoj (2009) Oblikovanje procesa završne montaže zidne priključnice softverom CATIA/DELMIA. = Design of process of final assembly of wall socket by software CATIA/DELMIA. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kunica, Zoran.

[img] Text
06_07_2009_Zavrsni_rad_Domagoj_Jezl.pdf
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (5MB)

Abstract (Croatian)

U radu je istraženo, izvedeno i opisano računalno oblikovanje procesa ručne montaže korištenjem softvera CATIA i DELMIA. Mana tih softvera jest nepotpuna dokumentacija, koja za neke dijelove programa uopće ne postoji. Zbog toga su u ovom radu prikazani i objašnjeni moduli i njima pripadajući alati korišteni za oblikovanje, simulaciju i analizu procesa ručne montaže. Proizvod koji je razmatran u ovom radu jest zidna priključnica tvrtke «TEP» iz Zagreba. Analizom proizvoda i njegovih ugradbenih dijelova identificirano je ukupno deset elemenata rada, od kojih su tri vezana za pakiranje gotovog proizvoda. Oblikovanje procesa ručne montaže izvršeno je za element rada 7, zato jer je posljednji u procesu montaže zidne priključnice. Oblikovanje proizvoda i radnog mjesto je provedeno u CATIA-i, pri čemu su elementi radnog mjesta preuzeti s internetskih stranica tvrtke REXROTH, članice BOSCH grupe. Za oblikovanje radnika, a zatim i samog procesa ručne montaže korištena je DELMIA i njezini moduli za ergonomski dizajn i analizu. Oblikovani proces je tada simuliran i analiziran koristeći alate koji su dostupni unutar modula Human Task Simulation, koji integrira ljudske faktore prilikom izrade simulacija i analiza sklapanja, i tako omogućava identificiranje ergonomskih i produktivnih problema prije puštanja proizvoda u proizvodnju. Utvrđeno jest da DELMIA nudi velike mogućnosti oblikovanja, simuliranja i analize procesa ručne montaže. Radom se pokazala mogućnost digitalizacije proizvodnog procesa i sustava, što je posebno važno u smislu stalnog praćenja i unapređivanja stvarnog proizvodnog sustava, poglavito sa stanovišta automatizacije.Za daljnji rad nameće se izrada cjelokupnog procesa sklapanja zidne priključnice pri čemu bi se koristili i ostali alati DELMIA-e, a za koje u ovome radu nije bilo potrebe.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: DELMIA; ručna montaža; zidna priključnica
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Nov 2021 07:54
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/652

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year