Usporedba različitih modela interakcije stjenke s rezultatitma mjerenja za niskotlačne sustave ubrizgavanja

Duilo, Ivan (2009) Usporedba različitih modela interakcije stjenke s rezultatitma mjerenja za niskotlačne sustave ubrizgavanja. = Comparison and validation of different wall film models for low-pressure injection systems. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Duić, Neven.

[img] Text
08_07_2009_Zavrsni_rad_Ivan_Duilo.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

Danas se sluzimo računalnim simulacijama gdje je god to moguće. To radimo iz razloga da smanjimo troškove beskrajnih testiranja i pokusa. Da bi bila moguća zamjena pokusa i testiranja računalnim simulacijama moramo osigurati da simulacije budu pouzdane i točne. Računalne simulacije koje se upotrebljavaju za opisivanje ponašanja fluida koriste principe jedne od grana mehanike fluida koja se zove Računalna mehanika fluida. Kompleksnost ponašanja fluida i njegove interakcije s okolinom zahtjevaju dobre i točne matematičke metode i algoritme, ali upotreba takvih zahtijeva ogromnu računalnu snagu. Iz tih razloga uvode se mnoga pojednostavljena u matematičke modele. Ta pojednostavljenja za sobom uvijek nose i određene nesigurnosti koje na kraju u simulaciji rezultiraju određenom greškom simulacijskih konačnih rezultata. Da bi doznali koliko simulacija vjerno predstavlja realno stanje moramo provesti provjeru valjanosti njenih modela. U ovom radu će se provesti provjera modela interakcije sprej/stijenka AVL-ova softvera koji se zove Fire. To je učinjeno tako da se uspoređuju rezultati dobiveni eksperimentom sa rezultatima iz simulacije tog eksperimenta. Ovo će biti napravljno za dva eksperimenta. Prvi je interakcija spreja/stijneke u nagnutoj cijevi. Ovaj eksperiment zapravo predstavlja procese koji se odvijaju u usisnoj cijvi motora sa stranim paljenjem. U ovom slučaju debljina tekućeg sloja filma na stijenci je upotrebljena za provjeru valjanosti. Drugi eksperiment je urizgavanje otpine ureje i vode i interakcija njenog spreja sa stijenkom metalne ploče. Ovaj proces se pojavljuje u skoro svakom uređaju za selektivnu katalitičku redukciju. Ova tehnologija je vrlo često upotrebljavana u ispušnim sistemima motora u svrhu smanjivanja štetnih emisija. U ovom slučaju temperature su objekt promatranja. Eksperimentalni podaci su dani za temeperature stijenke i te temperature su uspoređivane sa simulacijom dobivenim temperatruama. U prvom poglavlju (Uvod) dane su osnovne informacije bitne za ovaj rad. Sljedeće poglavlje opisuje matematičke modele koji su korišteni za opisivanje procesa bitnih za ovu provjeru valjanosti modela korištenih u simulacijama. Nakon toga osnovni principi računalne mehanike fluida su opisani. Poglavlja 4. i 5. sadrže provjeru modela interakcije spreja/stijenka. U tim provjerama valjanosti prvo su opisani stvarni eksperimenti i prezentirani su eksperimentalni rezultati koji će biti upotrebljni u provjeri valjanosti. Nakon toga je opisan postupak provođenja simulacija i dane su njene karakteristike. Naposljetku su uspoređeni rezultati. Zadnje poglavlje donosi zaključak o ovom radu i napomene za moguća daljna istraživanja.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: simulacije; računalna mehanika fluida; film na stijenci
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Nov 2021 10:49
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/665

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year