Strukturne promjene pri rezanju čelika acetilenom i propan butanom

Senčar, Željko (2009) Strukturne promjene pri rezanju čelika acetilenom i propan butanom. = Changes of microstructure at flame cutting of stells using acetylene and propane-butane. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kožuh, Zoran.

[img] Text
15_07_2009_Sencar_-zavrsni_rad-_Strukturne_promjene_pri_rezanju_celika_acetilenom_i_propan_butanom.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (35MB)

Abstract (Croatian)

U uvodnom djelu rada dan je prikaz plinskog rezanja, općih uvjeta za plinsko rezanje metala te usporedba acetilena i propan-butana kao gorivih plinova koji se vrlo često koriste kod ovog postupka. Također je dan kratki osvrt na podjelu plinskog rezanja, tj. prikaz različitih strojeva koji se mogu koristiti za olakšavanje rezanja ovim postupkom i postizanje kvalitetnijih i ekonomičnijih rezova. Nadalje obrađivane su strukturne promjene čelika u zoni utjecaja topline kod plinskog rezanja uz korištenje acetilena i propan-butana kao gorivih plinova. Uz razmatranje promjena mikrostrukture i tvrdoća u zoni utjecaja topline, uzrokovanih plinskim rezanjem, također je dan osvrt i na promjene udjela ugljika i glavnih legirnih elemenata uz površinu reza. U eksperimentalnom dijelu rada napravljena je usporedba utjecaja plinskog rezanja uz korištenje acetilena i propan-butana na mikrostrukturu i tvrdoće niskolegiranog visokočvrstog čelika S960 QL.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: plinsko rezanje; acetilen; propan butan; mikrostruktura; tvrdoća
Divisions: 1100 Department of Welded Structures > 1110 Chair of Welded Structures
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Nov 2021 12:06
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/672

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year