Točnost i ponovljivost pozicioniranja numerički upravljanih alatnih strojeva

Rinkovec, Alan (2009) Točnost i ponovljivost pozicioniranja numerički upravljanih alatnih strojeva. = Positioning accuracy and repeatability of numerically controlled machine tools. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Udiljak, Toma.

[img] Text
15_07_2009_zavrsni_rad.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

Osnovna namjena alatnih strojeva je omogućiti obradu dijelova traženih oblika i dimenzija, prihvatljive točnosti uz što veću ekonomičnost. Današnji zahtjevi na proizvodno tržište sve su stroži, kako na povećanje kvalitete, varijantnosti proizvoda tako i na brže vrijeme isporuke. Kako bi pratili te zahtjeve nužno je posjedovati alatni stroj koji posjeduje odgovarajuću točnost izrade i radnu točnost. U ovom radu obrađuju se upravo metode ispitivanja stroja koje opisuju točnost i funkcionalnost numerički upravljanog alatnog stroja. U prvom dijelu rada opisuju se osnovne komponente i značajke numerički upravljanog alatnog stroja koje utječu na njegovu točnost, mjerna oprema koja se za to koristi i načini na koje se mogu provesti mjerenja. Nakon mjerenja pokušava se na temelju rezultata definirati što je uzrokovalo grešku, te način na koji se može ispraviti, sve u vidu povećanja točnosti stroja. Način na koji će se vršiti mjerenja i ocjenjivanje rezultata definiran je normom ISO 230-2 koja se primjenjuje za ispitivanje točnosti i ponovljivosti pozicioniranja numerički upravljanih osi stroja. Vrlo je važno na koji se način mjere greške na stroju što je i prikazano u poglavlju 4., odnosno ispitivanjem volumetričke točnosti pozicioniranja. Mjerenjem dijagonala u radnom prostoru dolazi se do informacija o svim greškama na stroju, za razliku od linearnih mjerenja, jer linearna grešaka samo je jedna od volumetričkih grešaka. Generiranjem kompenzacijskih datoteka i korištenjem u upravljačkoj jedinici stroja, pokazuje se da mjerenje volumetričkih grešaka bitno utječe na točnost stroja. U nastavku rada izvršeno je ocjenjivanje rezultata mjerenja dobivenih u zavisnosti od načina pozicioniranja te je prikazana metoda obrade podataka ISO 230-2 standardom, kojima se opisuju točnost i ponovljivost pozicioniranja numerički upravljanih alatnih strojeva.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: točnost; ponovljivost; pozicioniranje; CNC; točnost; ponovljivost; pozicioniranje; CNC; točnost; ponovljivost; pozicioniranje; CNC;
Divisions: 1200 Department of Technology > 1230 Chair of Machine Tools
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Nov 2021 12:10
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/673

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year