Oblikovanje procesa predmontaže zidne priključnice softverom CATIA/DELMIA

Štambuk, Darko (2009) Oblikovanje procesa predmontaže zidne priključnice softverom CATIA/DELMIA. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kunica, Zoran.

Full text not available from this repository.

Abstract (Croatian)

Sve kraći vijek proizvoda, potreba za stalno novim inačicama postojećih proizvoda ili pak potpuno novim proizvodima, te s druge strane rast troškova materijala, rada i energije, neminovno tjera proizvođače na štednju u svim fazama stvaranja proizvoda. Tako se mnogi postupci proizvodnje, uključujući tu i montažu, mogu se virtualno unaprijed izvoditi, kako bi se uočili i uklonili potencijalni problemi i prije realno pokrenute proizvodnje. I pored uznapredovale automatizacije, od posebnog je interesa u simulacijama ručna montaža, kao vrlo česta djelatnost, značajnog udjela u ukupnom vremenu i troškovima stvaranja proizvoda. Korišteni su softveri za oblikovanje proizvoda CATIA, te softver DELMIA koji je povezan s CATIA-om. Navedenim softverima, izvršena je simulacija ručne montaže dijela predmontaže zidne priključnice, koja je usto sadržavala oblikovanja: dijelova koji se sklapaju, virtualnog radnog mjesta i radnika. Detaljno su opisani pojedini koraci stvaranja radne okoline, radnika i same manipulacije dijelovima pri montaži. Po izvedenoj prvoj simulaciji, izvršena je i naredna, kojom su se pojednostavnili pokreti radnika pri montaži čime se uštedjelo na vremenu. Premda se zaključuje kako je DELMIA u kombinaciji s CATIA-om vrlo kvalitetan i snažan softverski alat za potporu projektiranju ručnih procesa, uočene su mogućnosti unapređenja, u smislu detekcije i olakšanog uklanjanja mogućih kolizija pri izvođenju pokreta.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: ručna montaža; simulacija; DELMIA ; zidna priključnica
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:15
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/694

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata