Projektiranje sustava za ispitivanje aneroidnih barometara

Rodić, Alan (2009) Projektiranje sustava za ispitivanje aneroidnih barometara. = Aneroid testing system design. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Grgec Bermanec, Lovorka.

[img] Text
15_07_2009_Zavrsni_rad__-_Alan_Rodic.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (655kB)

Abstract (Croatian)

U ovom radu zadatak je bio razraditi postupak za ispitivanje aneroidnih barometara, u kontroliranim uvjetima tlaka. U tu svrhu predložena su rješenja za izvedbu barokomore i razrađena je uputa za umjeravanje i određivanje mjerne nesigurnosti aneroidnih barometara. Uputa je sastavljena po uzoru na postojeće smjernice i publikacije Deutscher Kalibrierdiensta (DKD-a). Nadalje, opisani su postupak procjene i sastavnice koje doprinose mjernoj nesigurnosti te je pojašnjen način izračunavanja istih, kao ključnih podataka u izvješću o ispitivanju. U uputi su dani osnovni podaci o ispitivanju, uvjeti mjerenja, potrebna oprema za mjerenje, način pripreme mjerenja i slijed provođenja mjerenja za ispitivanje aneroidnih barometara. Sastavni dio upute je i primjer ispitivanja aneroidnih barometara te je stoga, prema prijedlogu izvedbe, izrađena barokomora. Primjenom barokomore, uspješno je izvršeno umjeravanje i proračun mjernih nesigurnosti četiriju različitih aneroidnih barometara, u Laboratoriju za procesna mjerenja (LPM) Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: aneroidni barometar; umjeravanje; nesigurnost
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Jan 2022 13:17
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/701

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year