Usporedba kvalitete rezanja aluminija plazmom i laserom

Mioč, Josip (2009) Usporedba kvalitete rezanja aluminija plazmom i laserom. = Cut quality comparison between plasma and laser cutting of aluminium. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Bauer, Branko.

[img]
Preview
Text
16_07_2009_Mioc_-zavrsni_rad-_Usporedba_kvalitete_rezanja_aluminija_plazmom_i_laserom.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (13MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom radu obrađena je usporedba kvalitete rezanja aluminija plazmom i laserom. U uvodnom dijelu opisani su postupci rezanja plazmom i laserom, njihove varijante te prednosti i nedostaci pojedinih postupaka rezanja. Navedeni su i osnovni parametri i principi rezanja plazmom i laserom, te njihov utjecaj na kvalitetu reza. Isto tako, u uvodu je objašnjena i norma HRN EN ISO 9013 prema kojoj se određuje kvaliteta reza. Eksperimentalni dio izveden je u Laboratoriju za zavarene konstrukcije te u firmi Pro d.o.o. S pomoću strojne plazme SPARCIN 900M i CO2 lasera TRUMPF 3020 rezan je aluminijski lim (Al 99,7) debljine 3 mm. Uzorci su rezani s različitim brzinama. Raspon brzina kod plazme iznosio je od 1 m/min do 5 m/min (s korakom 0,5 m/min), dok je raspon brzina kod lasera iznosio od 0,7 m/min do 6,3 m/min (s korakom 0,7 m/min). Promatran je utjecaj promjene brzine na kvalitetu reza. Nakon rezanja, u Laboratoriju za alatne strojeve i Laboratoriju za precizna mjerenja dužina izvršena su mjerenja pojedinih značajki kvalitete reza te svrstavanje u pojedine klase kvalitete reza. Na prijenosnom uređaju za mjerenje hrapavosti Mitutoyo - SJ 201 mjerena je hrapavost površine, dok je tolerancija okomitosti ili kutnosti te širina reza mjerena na alatnom mikroskopu. Veličine hrapavosti Rz - prosječne visine neravnina te vrijednosti tolerancija okomitosti ili kutnosti klasificirane su prema normi HRN EN ISO 9013. Dobivene su jako dobre klase kvalitete reza i plazmom i laserom. Uzorci izrezani plazmom uglavnom postižu drugu klasu hrapavosti i tolerancije okomitosti ili kutnosti, dok uzorci izrezani laserom postižu prvu klasu kvalitete reza. Promjena brzine rezanja pokazala se kao utjecajni čimbenik na kvalitetu reza. Utvrđena je optimalna brzina rezanja od 3,5 m/min, i za plazmu i za laser te je tom brzinom dobivena najbolja kvaliteta reza.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: plazma; laser; kvaliteta reza
Divisions: 1200 Department of Technology > 1210 Foundry Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Jan 2022 13:23
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/703

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year